İran Dışişleri Bakanı: Her türlü senaryoya hazırız

img
İran Dışişleri Bakanı: Her türlü senaryoya hazırız YDH

Bugün Suudi Arabistan'ı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin bölgedeki diğer ülkeleri de ziyaret ederek bölgesel konuları ele alacağı ve Gazze ve Lübnan'daki İsrail suçlarını durdurmak için çalışacağı bildiriliyor.




YDH- Press TV'ye göre, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İsrail'in Gazze'deki soykırım kampanyasını ve Lübnan'a yönelik psikopat bombardımanını sona erdirmenin yollarını görüşmek üzere Çarşamba günü Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geldi.

Reuters'e göre İran Dışişleri Bakanı Çarşamba günü Riyad'dan Doha'ya (Katar) geçecek.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile Riyad'da yapıcı görüşmelerde bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bageyi, X'te yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Her iki taraf da Gazze ve Lübnan'a yönelik düşmanlıkların derhal durdurulması ve yerlerinden edilenlere mümkün olan en kısa sürede insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu. İki bakan ayrıca ikili ilişkilerin mevcut durumunu gözden geçirdi ve çeşitli siyasi, güvenlik ve ekonomik alanlarda işbirliğini güçlendirme konusundaki ortak kararlılıklarını vurguladı.”

Arakçi kısa süre önce Lübnan ve Suriye'ye yaptığı ziyarete atıfta bulundu. 

Gerilimin tırmanmasını önlemek için İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarının derhal durdurulmasının şart olduğunun altını çizdi.

İranlı Bakan, Gazze ve Lübnan'da masum insanların katledilmesini ve altyapının tahrip edilmesini durdurmak için bölge ülkelerinin tüm siyasi kaynak ve kapasitelerini seferber etmeleri çağrısında bulundu.

“Bir uzlaşma dalgası”

Suudi Arabistan ve İran, Çin'in arabuluculuğunun ardından 10 Mart 2023'te diplomatik ilişkilere yeniden başladı ve iki ülke 2016'da ilişkilerini kestikten sonra büyükelçiliklerini ve misyonlarını yeniden açtı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Ağustos 2023'te yaptığı açıklamalara göre, Orta Doğu'da bir “uzlaşma dalgası” başlatılmasına yol açan “Pekin Anlaşması ”ndan sonra Riyad ve Tahran aralarındaki ilişkileri geliştirmek için adımlar atmaya devam etti.

Eylül 2023'te Suudi ve İran büyükelçileri, iki ülkenin Pekin'deki anlaşmasından beş ay sonra, görevlerini resmen devralmak üzere Tahran ve Riyad'a geldi.

Prens Faysal iki ülkenin bölgesel istikrar ve güvenliğin korunmasına yönelik ortak hedefini vurgulayarak Suudi Arabistan'ın bu yönde işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

Görüşme sırasında Arakçi, İran'ın bölgesel güvenlik, istikrar ve refahı arttırmak için komşu ülkelerle ilişkilerini genişletmeye devam etme yönündeki kararlı politikasını yineledi.

İran ve Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşmaların uygulanmasına ağırlık verdi.

Suudi Bakan da ülkesinin ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde geçtiğimiz yıl kaydedilen ilerlemeyi sürdürme konusundaki kararlılığının altını çizdi.

Bu arada İran Dışişleri Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile de bir araya geldi. 

Görüşmede iki ülke arasındaki ikili ilişkiler gözden geçirildi, bölgesel gelişmeler ve bu yönde sarf edilen çabalar ele alındı.

Tasnim Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin şu sözlerini kaydetti:

''Suçların durdurulması ve varlığın kınanması için istişareler devam ediyor. İran'ın savaş istemediğini, ancak savaştan da korkmadığımızı defalarca söyledik. Her türlü senaryoya hazırız ve gerekli tüm hedefler belirlenmiştir. Bizim politikamız çatışmaları durdurmak ve kabul edilebilir bir ateşkese ulaşmaktır.''

Suudi Arabistan ve İran'ın uzun bir rekabet geçmişi var ancak Mart 2023'te Fars Körfezi'ndeki gerilimi azaltan ve Çarşamba günkü toplantı gibi üst düzey diplomatik temaslara kapı açan yeni bir anlaşmaya vardılar.

Her ikisi de yakın zamanda İsrail ile diplomatik ilişkiler kuran Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer yakın ABD müttefiklerinden üst düzey yetkililer de son zamanlarda İranlı liderlerle temas kurdular ya da etkinliklere katıldılar ve İsrail ile İran arasında doğrudan bir çatışmada taraf olmayı planlamadıklarını açıkça ortaya koydular.

New York Times'a göre, Çarşamba günü yapılması planlanan bir başka önemli diplomatik toplantı da gerçekleşmeyecek.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD'li yetkililerle Orta Doğu'daki durumu görüşmek üzere Washington'a gitmesi tasarlanmıştı.

Gallant'ın Washington'da Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ile İsrail'in planlarını görüşmesi bekleniyordu.

Ancak Salı günü Pentagon ziyaretin ertelendiğini duyurdu, İsrail başbakanlık ofisi bunun nedenini açıklamayı reddetti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, bu hafta İsrail'e yapılan 7 Ekim saldırısının yıldönümünde Biden, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u arayarak İsrail halkına derin taziyelerini iletti. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu ise aramadı.