Lübnan'da tutuklanan İsrailli 'araştırmacı gazeteci' ABD baskısıyla sınır dışı edildi

img
Lübnan'da tutuklanan İsrailli 'araştırmacı gazeteci' ABD baskısıyla sınır dışı edildi YDH

Lübnan güvenlik makamları 10 Ekim günü, bu hafta başında Beyrut'un güney banliyösünde tutuklanan bir İsrail vatandaşını serbest bırakarak ABD'ye sınır dışı etti.




YDH- Ynet'e göre, Beyrut'un güney banliyölerinde, üzerinde hem Amerikan hem de İsrail pasaportu bulunması dikkat çeken Joshua Samuel Tartakovsky isimli bir İsrail vatandaşı tutuklanmıştı. 

Tartakovsky, davranışlarının “şüphe uyandırması” üzerine Beyrut'un güney banliyösü Dahye'de Hizbullah güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. 

İç güvenlik yetkililerine teslim edilen Tartakovsky'nin üzerinde İsrail pasaportu bulundu.

Kudüslü eski bir ultra-Ortodoks olan ve hem Brown Üniversitesi hem de Londra'dan Ekonomi mezunu olan Yehoshua Tartkovsky, geçtiğimiz günlerde “araştırmacı gazeteci” kimliğiyle Lübnan'a giriş yaptıktan sonra Salı günü yakalandı. 

Tartakovsky'nin sosyal medya hesaplarına göre bu Beyrut'a ilk ziyareti değildi.

Haberler Tartkovsky'nin Lübnan'a İngiliz pasaportuyla girdiğini ancak İsrail pasaportunu sakladığını gösteriyor. 

Lübnan gazetesi el-Ahbar, Tartkovsky'nin ülkeye gelişinden iki hafta sonra Dahye bölgesinde tutuklandığını ve bir grup gazeteciyle birlikte seyahat ettiğini kaydetti. 

Güvenlik kaynaklarına göre Tartakovsky kendisini gazeteci olarak tanıtmadı; bunun yerine bölgedeki Hizbullah ofislerini aradığı bildirildi. 

Tartakovsky, amacının İsrail'in askeri taktikleri hakkında bilgi paylaşmak olduğunu iddia eden Tartakovsky, Lübnan ve Filistin'deki direniş hareketlerini desteklediğini ifade etti.

Tutuklanmasının ardından, daha fazla sorgulanmak üzere askeri istihbarata sevk edildi ve burada hükümetinin bölgedeki eylemlerine karşı çıkan bir solcu olarak duruşunu yineledi. 

Askeri istihbarat daha sonra savcıya ulaştı ve savcı da sınır dışı edilmesini tavsiye etti. 

Daha sonra Genel Güvenlik'e teslim edildi ve sınır dışı edildi. 

Tartakovsky'nin sınır dışı edilmesinin Lübnan'daki ABD büyükelçiliğinin baskısı altında gerçekleştiği bildirildi. 

İsrailli yetkililer Perşembe günü İbranice Haaretz gazetesine verdikleri demeçte “Bu, İsrail vatandaşlarının yasadışı olmasına ve güvenlikleri için açık bir tehdit oluşturmasına rağmen düşman topraklarına girdikleri ilk olay değil” dedi.

The Cradle'a göre, Lübnanlı yetkililer, ABD'nin baskısı altında, kendisini muhabir olarak tanıtarak ülkeye giren bir İsrail vatandaşını serbest bıraktı. 

Açıklamada, “Direniş güçleri bu kişilerden birkaçının Beyrut'un güney banliyölerinde yıkım teftişi adı altında günlük turlar düzenlediğini gözlemledi ve hareketleri yakın takibe alındı. Bunun üzerine Lübnan güvenlik birimleri ABD, İngiltere ve Avrupa büyükelçiliklerinden sadece kendi personelleri için değil bu şüpheli şahıslar için de koruma talepleri aldı.” denildi. 

Hem Lübnan hem de İsrail yasalarına göre İsraillilerin Lübnan'a girmesi yasadışı.

Tartakovsky'nin daha kalabalık bir yabancı gazeteci ve yardım görevlisi grubuyla birlikte İngiltere pasaportunu kullanarak ülkeye giriş yaptığı iddia ediliyor.

Tartakovsky'nin yazdığı sadece iki makale internette bulundu ve her ikisi de 2024 yılının başlarına aitti.  

Ayrıca, askeri istihbarat İsrail Kan TV için canlı bir röportaja katılan bir Alman gazeteciyi Yunan bir kameraman tarafından çekilirken yakaladı. 

Her ikisi de gözaltına alındı, sorgulandı ve yaklaşık iki hafta önce düşman boykotu yasasının davalarına uygulanamayacağı düşünülerek adli bir kararla serbest bırakıldı.