İsrail'den İran Kızılayına ait sahra hastanesine hava saldırısı

img
İsrail'den İran Kızılayına ait sahra hastanesine hava saldırısı YDH

Suriye-Lübnan sınırındaki İran Kızılayına ait sahra hastanesi, İsrail'in hava saldırısında tamamen yok edildi. Tahran, saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, uluslararası kuruluşları harekete geçmeye çağırdı.




YDH - İran Kızılayı tarafından Suriye-Lübnan sınırında kurulmuş olan 56 yataklı sahra hastanesi, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırısında hedef alınarak tamamen yakıldı.

İran Kızılayı, hastanenin Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi çerçevesinde, Lübnan'a yönelik saldırılardan etkilenen sivillerin insani acılarını hafifletmek amacıyla kurulduğunu ifade etti.

İran devlet televizonu, saldırı sonucunda kızılay görevlilerinden ölen veya yaralanan olmadığını; ancak ambulansların, ilaç ve diğer tıbbi ekipmanların datamen kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.  

İran kızılay yetkilisi de İsrail rejimi tarafından bombalanan yerin kızılaya ait bir sağlık merkezi olduğunun açıkça belli olduğunu belirterek, İsrail rejiminin hastaneye ait ilaç ve tıbbi ekipmanları bilinçli olarak hedef aldığını söyledi.   

Saldırı, İran yetkilileri tarafından uluslararası insancıl hukuk ihlali olarak nitelendirildi.

Sivil yerleşim yerlerine, özellikle de sağlık merkezlerine yönelik saldırıların uluslararası anlaşmalara göre kesinlikle yasak olduğu vurgulanarak, saldırının kınanması ve İsrail'e karşı şikayette bulunulması için Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Federasyon başkanlarına dilekçe gönderildiği bilgisi verildi.

Bunun yanı sıra hastanenin yanı sıra ecza deposunun da saldırıda yok edildiği bildirildi.

İran, bu saldırının bölgedeki insani yardım çalışmalarını sekteye uğratacağını belirterek, uluslararası toplumu İsrail'in bu eylemlerine karşı harekete geçmeye çağırdı.