Hizbullah'tan medya operasyonlarına karşı uyarı

img
Hizbullah'tan medya operasyonlarına karşı uyarı YDH

Hizbullah Medya İlişkileri Başkanı, İsrail işgalinin Lübnan'a karşı psikolojik savaş yürütmeye çalışırken Direniş'e karşı verdiği kayıpları gizlediğinin altını çizdi.




YDH- El-Meyadin'e göre, Hizbullah Medya İlişkileri Başkanı Muhammed Afif, Cuma günü İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarından derinden etkilenen Beyrut'un güney banliyösünde bir basın toplantısı düzenledi.

Lübnanlı gazetecileri, özellikle de Güney Lübnan'da çalışan gazetecileri, İsrail'in işlediği suçları haberleştirme konusundaki dirençlerinden dolayı öven Afif, Hizbullah'ın başarılı misilleme saldırılarından kaynaklanan kayıplarını gizlemeyi amaçlayan yoğun İsrail sansürü karşısında gazetecilerin ve muhabirlerin gerçeği aktarma cesaretini tebrik etti.

Afif bazı yerel medya kuruluşlarını Hizbullah'a, halkına ve müttefiklerine karşı yürütülen psikolojik savaşın bir parçası olarak İsrail'in söylemlerini desteklemekle eleştirdi.

Lübnan hükümetinin İsrail propagandası yapan bu yayın organlarına karşı hareketsiz kalmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

İsrail'in Hizbullah'a ait silah depoları olduğu yönündeki iddialarını asılsız olarak nitelendiren yetkili, işgal güçlerinin başta büyükelçi olmak üzere ABD'nin baskısıyla özellikle Mreijeh'de enkaz altında kalanlara yönelik kurtarma operasyonlarını engellediğini de sözlerine ekledi.

Hizbullah'ın üst düzey yetkilisi İsrail'in Beyrut'a yönelik saldırılarını ülke genelinde işlediği geniş çaplı suçların bir devamı olarak niteleyerek kınadı ve uluslararası toplumun güneyde BM güçlerine yönelik saldırıya sessiz kalmasını eleştirdi.

Tek seçenek: Direniş

Afif ayrıca İsrail'in işlediği suçları caydırmanın yolunun uluslararası kararlardan değil direniş ve güçten geçtiğini vurguladı.

Tel Aviv'e yönelik son saldırıların sadece bir başlangıç olduğu uyarısında bulunan Afif, Hizbullah savaşçılarının tamamen hazırlıklı olduğunu ve savaşı sürdürmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu belirtti.

İsrail güçlerinin Güney Lübnan'a girmesiyle ilgili endişelere de değinen Afif, Hizbullah'ın savaş alanı koşullarına göre önceden planlanmış esnek bir savunma stratejisine sahip olduğunu açıklayarak halkı umutsuzluğa kapılmamaya çağırdı.

İsrail işgalinin asker takviyesine rağmen kayda değer bir ilerleme sağlayamadığını belirtti.

Afif ayrıca iç siyasi tartışmaları ve aralarında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da bulunduğu yabancı liderleri mevcut durumdan erken siyasi sonuçlar çıkarmaya çalışmakla eleştirdi. Hizbullah'ın önceliğinin İsrail işgalini yenmek ve saldırganlığı güç kullanarak durdurmak olduğunu bir kez daha teyit etti.

İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilenlere, kendilerine değer verildiğini belirten Afif, Hizbullah'ın Güney Banliyösü, Güney Lübnan ve Bekaa'daki evlerini restore etmek ve yeniden inşa etmek için çalışacağı sözünü verdi.

Hizbullah'ın tepeden tırnağa bir bütün olduğunu belirten Hizbullah lideri, Hizbullah'ın bir “ulus” olduğunun ve “ulusların ölmeyeceğinin” altını çizdi.

Hizbullah Reuters'in hiyerarşi haberini yalanladı

Hizbullah Medya İlişkileri Ofisi, Reuters'in Direniş hareketi içinde “kara savaşı için yeni bir liderlik” iddiasına ilişkin haberini “tamamen uydurma” olarak nitelendirerek reddetti.

Hizbullah'ın savaş stratejilerini, silahlarını ve liderlik değişikliklerini detaylandıran haber, Hizbullah tarafından “ajansın yazarlarının, gazetecilerinin ve güvenlik danışmanlarının hayal gücü” olarak nitelendirildi.

Resmi bir açıklama yapan Hizbullah, “Hizbullah içinde Reuters'a açıklama yapacak hiçbir kaynak yoktur” diyerek Reuters'in sözde “Hizbullah'taki bir saha komutanına” dayandırdığı bilgileri yalanladı.

Lübnan'daki İslami Direniş, komutana atfedilen ifadelerin tamamen yanlış olduğunu vurguladı.

Bu arada, İsrailli bir düşünce kuruluşu olan Alma'da analist olan Avraham Levine, Cuma günü yaptığı açıklamada, Direniş hareketinin liderliğinde kesintiler olduğu iddialarına rağmen Hizbullah'ın İsrail işgal güçleri için “ciddi bir tehdit” olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.

Reuters'e konuşan Levine, Hizbullah'ın İsrail'in herhangi bir askeri eylemine karşı “iyi hazırlanmış ve hazırda beklediğini” vurgulayarak, Hizbullah'ın son derece yetenekli olduğunu belirtti.

Levine, “Komuta zincirinin zarar görmüş olması, İsrail topluluklarını vurma ya da İsrail güçlerini vurmaya çalışma kabiliyetini ortadan kaldırmıyor” dedi.

Levine ayrıca Hizbullah'ı, İsrail işgalinin ve dünyanın geri kalanının tanıdığı Direniş ordusunun ta kendisi olarak tanımladı. 

İsrail medyası Perşembe günü Hizbullah'ın, üyelerine yönelik son suikastların ardından ne yenildiğini ne de kırıldığını belirtti