Hizbullah'ın İHA saldırısında 4 İsrail askeri öldü, 7'si ağır yaralandı

img
Hizbullah'ın İHA saldırısında 4 İsrail askeri öldü, 7'si ağır yaralandı YDH

Hizbullah'a ait bir insansız hava aracı (İHA) İsrail'in kuzeyindeki bir askeri üssü vurarak 4 İsrail askerinin ölümüne ve 58'inin yaralanmasına neden oldu.




YDH- İsrail ordusunun Pazar gecesi bildirdiğine göre, Hizbullah'ın Binyamina yakınlarındaki bir askeri üssü hedef alan İHA saldırısı için soruşturma başlatıldı.

Rejimin sıkı sansürü altında İsrail basını dört İsrail askerinin öldüğünü, yedi askerin de ağır yaralandığını iddia etti.

İsrail ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari de saldırı sonrası yaptığı açıklamada ölü sayısının 4 olduğunu iddia etti.

Olay yerinden alınan görüntülerde bir dizi ambulans ve bir helikopterin yaralıları tahliye etmek için geldiği görüldü.

Times of Israel, yaralanmaların çoğunun ''şarapnel parçalarından kaynaklandığını'' iddia ederken, ambulans servislerinin ''akut anksiyete geçiren askerler'' için geldiğini iddia etti. 

Saldırıyı üstlenen Hizbullah, İsrail ordusunun Golani Tugayı'na ait bir eğitim üssünü “insansız hava aracı sürüsü” ile hedef aldığını söyledi.

Jerusalem Post, İHA'nın Lübnan'dan Hizbullah'ın roket yağmuru altında gönderildiğini kaydetti.

Herhangi bir alarm devreye girmedi

Yediot Ahronot gazetesinden Ran Boker, saldırının ardından İsrail televizyon kanallarının haberleri yayınlamaya devam edeceğini ve planlanan akşam kuşağı programlarına geçmeyeceğini bildirdi. 

Yaralı askerlerin tamamı ileri tıbbi tedavi için hastanelere tahliye edilirken, ölü ve yaralıların ailelerine de tebligatlar gönderildi.

İsrail ordusu olayın soruşturma altında olduğunu kaydetti; saldırıda ölen dört askerin isimleri hemen yayınlanmadı.

İsrail ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari Pazar gecesi geç saatlerde gerçekleşen İHA saldırısıyla ilgili bir açıklama yaptı: 

“Dün Hizbullah terör örgütüne ait bir İHA Binyamina yakınlarındaki bir askeri üssü vurdu. Tüm yaralılar hastanelere tahliye edildi ve ailelerine haber verildi.”

“Olayda dört İsrail ordusu askeri ölmüş, yedi asker de ağır yaralanmıştır. Ailelerine bildirimler yapıldı ve isimleri daha sonra yayınlanacak.”

“Olay soruşturma altındadır. Söylentilerin ve yaralıların isimlerinin yayılmasından kaçınılmasını ve ailelere saygı gösterilmesini rica ediyoruz.”

Israel Hayom'un geçtiği haber, İHA'nın yemekhanenin çatısından içeri girdiğini ve bazıları acemi er olmak üzere onlarca asker akşam yemeği için otururken patladığını ve herhangi bir alarm sisteminin aktifleşmediğini gösteriyor.

Daha sonra Ordu Radyosu aşağıdaki güncellemeleri aktardı:

''Wadi Ara bölgesindeki insansız hava aracı saldırısına ilişkin ön soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı:

Hava Kuvvetleri saat 6:45'te Nehariya ve Akka bölgesinde alarmları tetikleyen insansız hava aracının yaklaşık yarım saat sonra, saat 7:15 civarında Wadi Ara'da patlayanla aynı olup olmadığını araştırıyor. 

Nehariya ve Akka üzerinden geçtikten sonra İHA ile irtibat kesildiği için aynı cihaz olma ihtimali var. 

Hizbullah'ın olay sırasında 'aynı anda iki ya da üç insansız hava aracı' fırlattığı bildirildi.''

Kuzeydeki güvenlik sorunlarına odaklanan İsrailli bir araştırma enstitüsü olan Alma Center'a göre, Hizbullah'ın Pazar gecesi gönderdiği İHA, “120 kilometrelik bir saldırı menziline, saatte 370 kilometre azami hıza, 40 kilograma kadar patlayıcı taşıma kapasitesine ve 3 bin metreye kadar irtifada uçma kabiliyetine” sahip.