İsrail Suriye'yi işgal mi ediyor?

img
İsrail Suriye'yi işgal mi ediyor? YDH

İsrail'in Golan Tepeleri'nde Suriye sınırına yönelik bazı hareketliliği, medyada işgal iddialarına yol açtı ancak Suriye kaynakları bu iddiaları reddetti ve bölgede ciddi bir sınır ihlalinin olmadığını belirtti.




YDH - Siyonist rejimin Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken Şam, Tel Aviv’in Suriye'deki hedeflerine yönelik periyodik saldırılarına karşı "pasif savunma" stratejisini sürdürerek, çatışmanın içine çekilmekten kaçınma kararlılığını koruyor.

Gazeteci Sarkis Kassargian'ın haberine göre Suriyeli bir askeri kaynak, İsrail’in Golan bölgesi yakınındaki tarım arazilerine ağır araçlarla girdiği yönündeki haberlere cevaben, İsrail’in Suriye’nin güney sınırını ihlal ettiği iddialarını reddetti.

Bir askeri yetkili, "Düşman güçlerin hareketleri, Suriye topraklarına girmeden tampon bölgede takip ediliyor," ifadesini kullandı.

Kaynak, bu tür faaliyetlerin üç yıldır devam ettiğini ve yol açma, hendek kazma ve savunma tahkimatını güçlendirme çalışmalarıyla sınırlı olduğunu belirtti.

Dün medya kuruluşları, İsrail ordusunun Suriye'ye girerek tarım arazilerini buldozerlerle tahrip ettiği ve Rus kuvvetlerinin bölgeden çekildiği iddialarını gündeme getirmişti.

Suriyeli kaynak ise bu tür haberlerin bölge sakinlerini panikletmek ve gönüllü göç politikasının bir parçası olarak sınır bölgelerini boşaltmak amacıyla yayıldığına işaret etti.

Kaynak, Birleşmiş Milletler Ayrılma Gözlemci Gücü’nün (UNDOF) görevini sürdürdüğünü ve Rus kuvvetlerinin bölgede sabit kaldığını vurguladı.

İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında Golan'ı işgal etti ve 1973'teki başarısız Suriye kurtarma girişiminin ardından kontrolü elinde tuttu.

1974'te imzalanan Ayrılma Anlaşması ile BM Ayrılma Gözlemci Gücü’nün konuşlandığı "Mavi Bölge" kuruldu. İsrail’in 1981'de Golan’ı ilhak kararı, uluslararası alanda tanınmadı ve BM Güvenlik Konseyi Golan’ı işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul etti.

Yeni cephe açma ihtimali

Gazze savaşının başlamasıyla dikkatler, Golan’daki Suriye-İsrail cephesine kaydı. İsrail'in Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı, bölgede gerilimin tırmanmasına yol açtı.

Rejim, Direniş Ekseni bileşenleri arasındaki kara ikmal yollarını kesmeyi amaçlıyor. Buna karşın İran, Suriye’nin güneyinde yeni bir baskı noktası oluşturarak caydırıcılık stratejisini genişletmeye çalışıyor.

Suriyeli uzman Usame Danura, İsrail’in Suriye'ye yönelik kara harekâtı seçeneğinin pek çok kısıtı olduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra Danura, İsrail'in yeni cepheler açarak sonsuza kadar devam edemeyeceğini ve Gazze ile Lübnan'da iki cephe açmakta dahi zorlandığını ifade etti.

İsrail, son dönemde Suriye'deki saldırılarını yoğunlaştırarak Şam ve diğer bölgelerde İranlı ve Hizbullah liderlerini hedef aldı.

Ancak, Suriyeli analistler kara harekâtı olasılığını düşük görüyor. Danura, Rusya'nın Suriye’deki varlığının İsrail’in manevra alanını sınırladığını ve bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmasının Rusya'nın çıkarlarına uygun olmayacağını vurguladı.

Uzman, şunları söyledi: "Sıfır seçeneğin mümkün olduğunu düşünmek gerçekçi siyasi hesaplamalardan ziyade bir medya alışkanlığıdır ama bir takım ihtimaller var; İsrail beklenmedik maceralara atıldı ve tüm kırmızı çizgileri aşmış gibi görünebilir, ancak gerçekçi hesaplamalar olmadan kırmızı çizgiler vardır ve Amerikalı için bölgede kapsamlı bir çatışmaya gitmek zordur ve bu seçenek onun için zor olmasaydı, Amerikalı bugün İsrail'in İran'a tepkisini ve İran'ın İsrail tepkisine tepkisini kontrol etmek için çaba sarf etmezdi."