İran Meclis Başkanı: Tarih hepimizi yargılayacak

img
İran Meclis Başkanı: Tarih hepimizi yargılayacak YDH

İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Galibaf, ABD destekli İsrail'in askeri eylemlerinin devam etmesi halinde bölgede çatışmaların tırmanabileceği konusunda sert bir uyarıda bulundu.




YDH- El-Meyadin'e göre, İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Galibaf, Cenevre'de düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149. oturumunda konuşma yaptı.

Gazze'nin Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde geçtiğimiz günlerde yaşanan ve yerinden edilmiş sivillerin çadırlarında diri diri yakıldığı katliama değinen Galibaf, İsrail işgalini kınadı.

 Pazar gecesi ile Pazartesi sabahı arasında meydana gelen vahşet karşısında Galibaf şunları söyledi: 

“Sivilleri diri diri yakmaktan çekinmeyen bir varlıkla karşı karşıyayız. İsrail'in işlediği suçlar norm haline dönüştürüyor. Buna seyirci kalmaya devam mı edeceğiz?”

İran Meclis Başkanı Muhammad Bakır Galibaf, Orta Doğu'daki mevcut durumun ciddi etkilerinden duyduğu endişeyi dile getirerek İsrail işgalinin Gazze ve Lübnan'a yönelik devam eden şiddetinin altını çizdi.

Galibaf, ''İsrail'i destekleyen ülkelere çok geç olmadan Siyonist varlığa verdikleri istihbarat, siyasi ve ekonomik desteği durdurmaları” çağrısında bulundu. 

ABD ve vekilleri tarafından desteklenen İsrail katliamlarının devam etmesi halinde Galibaf şunları söyledi:

“Dünya büyük bir krize tanık olacak ve bölge alev alacak. Bu bir kez gerçekleştiğinde, barış yeniden sağlanamaz. ABD ve işgalin vekilleri de dahil olmak üzere herkes zarar görecektir.”  

Galibaf, işgalci İsrail'in artan vahşetinin “sonunun yakın olduğu” inancından kaynaklandığını öne sürdü.

Cenevre'de düzenlenen 149. oturumda dünyayı tarihin doğru tarafında durmaya çağıran Galibaf şunu söyledi:

“Tarih hepimizi yargılayacak” 

İsrail Lübnan'da yanlış hesap yaptı

Başta Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah olmak üzere İslami Direniş liderlerinin öldürülmesi de dahil olmak üzere İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırganlığına değinen Galibaf, İsrail işgalinin Seyyid Nasrullah'ı şehit ederek Lübnan direnişini ortadan kaldırabileceğini düşünerek hata yaptığını savundu. 

Galibaf, “Ancak dün Hayfa'daki Golani Tugayı üssünü hedef alan operasyon bunun tam tersini, Hizbullah'ın hayatta olduğunu kanıtladı” dedi.

Galibaf İran'ın “Lübnan hükümeti, halkı ve direnişinin tam desteğine sahip” bir ateşkesi destekleme kararlılığını yineledi. 

Galibaf sözlerini bitirirken İran'ın tarihi sorumluluğunun gereğini yerine getirdiğini vurguladı ve “Dünyanın, insan haklarını savunmak için vereceği tepkiyi beklemekteyiz.” dedi.

Oturumda İran temsilcisinin konuşması kesildi

İslam Konseyi'nde Tahran, Ray, İslamşehr ve Pardis'i temsil eden Emir Hüseyin Sabeti, Cenevre'deki toplantıda yaptığı konuşmada İsrail'in süregelen apartheid ve faşist rejiminin güvenlik ve barışı sadece bir hayal haline getirdiğini söyledi.

İsrail'in eylemlerinin özgürlük ve insan haklarının özünü çarpıttığını savundu. 

Sabeti, Amerika'nın İsrail'i Orta Doğu'da liberal demokrasi modeli olarak görmesini eleştirerek, bu sözde başarının özgürlük ve insan haklarıyla mı yoksa şiddet ve zulümle mi ilgili olduğunu sorguladı. 

İsrail varlığını sürdürdüğü müddetçe gerçek barışın sağlanmasının zor olacağını ileri sürdü.

Konuşması sırasında Sabeti'nin mikrofonu, çevirmen sorunu olduğunu iddia eden Parlamentolar Arası Birlik Başkanı tarafından aniden susturuldu.

Parlamentolar Arası Birlik Başkanı, İran temsilcisinin konuşmasını çeviri sorununu gerekçe göstererek yarıda kesti. 

Bunun üzerine Sabeti inanmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Konuşmanın ortasında çeviride teknik bir sorun olduğunu söylediler! Bu sorunların neden sadece İran parlamento heyetinin başına geldiğini bilmiyorum!” 

Irak temsilcisinin ayrıca, bu tür teknik zorlukların şimdiye kadar sadece İran'ı etkilediğini ve bunun da açık bir önyargı olduğunu belirttiğini söyledi.

Sabeti sözlerini, gelecekteki görüşmelerde Gazze ve Lübnan'ın mazlum halklarını savunma taahhüdünü bir kez daha teyit ederek tamamladı.