Neden altı İsrailli, öldürülen 41 bin Filistinliden daha fazla ilgi görüyor?

img
Neden altı İsrailli, öldürülen 41 bin Filistinliden daha fazla ilgi görüyor? YDH

El-Meyadin'deki yazı, Filistinli rehinelere yönelik insanlık dışı muameleler ve Filistin halkına yönelik soykırım savaşı konusunda İsrail'deki siyasi saikler ve kamuoyu duyarlılığı arasındaki karmaşık etkileşimi vurguluyor; Batı dünyası tarafından yayılan çarpıtılmış gerçekliğin çifte standardını tartışıyor.




YDH- Yazar Cemal Kenc, El-Meyadin'de yer bulan fikir yazısında, İsrail soykırımını çevreleyen kamuoyu duyarlılığı ve siyasi manevralar arasındaki keskin zıtlığı gözler önüne seriyor ve Amerikan yönetiminin İsraillilerin hayatını Filistinlilerin hayatına tercih eden bir anlatının sürdürülmesindeki suç ortaklığını vurguluyor.

1 Eylül 2024'te 27 Filistinli aile sevdiklerinin yasını tutmak için uyandı; bunlardan en az 11'i Gazze Şehri'nin doğusundaki el-Zeytin mahallesinde bulunan Sefad Okulu'ndaki sözde “güvenli” bir sığınakta öldürüldü. 

Aynı gün, İsrail işgal ordusu, İsrail'in Refah'taki bir tünele düzenlediği saldırının doğrudan ya da dolaylı sonucu olarak ölen altı İsrailli tutuklunun cesedine ulaştı.

Günün sonunda, bu altı İsraillinin gülümseyen yüzleri ve isimleri dijital ve yazılı medyada öne çıkarken, öldürülen Filistinliler isimsiz ve yüzsüz birer istatistiğe indirgendi. Ancak her iki grubun da trajik bir ortak noktası var: ölümlerine aynı katil neden oldu.

Ayrım gözetmeksizin yapılan bombardıman, ayrım gözetmeyen bir cinayettir.

İsrailli tutukluları güç kullanarak geri almaya çalışmanın riskleri konusunda uyarılmasına rağmen, “savaş hedeflerine” ulaşmasının önünde engel olarak görülebilecek siyasi bir yükü ortadan kaldırmak için Netanyahu, İsrailli tutukluları feda etmeyi tercih etti. Bir anlaşma ya da ölümle ortadan kaybolmaları Netanyahu'nun elini rahatlatacak ve Gazze'deki soykırım savaşını destekleyen kamuoyunun baskısını azaltacaktı.

Filistin Direnişi'nin İsraillilerin hayatlarını korumakta, sadece onları İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli rehinelerle takas etmekte doğal bir çıkarı olduğu tartışılmaz. Öte yandan Netanyahu koalisyon hükümetinin, Filistinlilerin elindeki İsrailli tutukluların değerini düşürmek gibi siyasi bir amacı var ve ölümleri de bir seçenek olabilir.

Bugün sokaklarda protesto gösterileri düzenleyen İsrailliler, Netanyahu'nun gerçekçi olmayan savaş hedeflerinin beslenmesinden bireysel ve kolektif olarak sorumludur. 

Geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında yapılan bir Pew Research anketinin bulguları İsraillilerin %67'sinin Netanyahu'nun “savaş hedeflerini” desteklediğini ortaya koymuştur. Hatta %86 gibi şaşırtıcı bir oran Gazze'deki Filistinlilerin, Filistin Yönetimi de dahil olmak üzere, kendi kendilerini yönetmemeleri gerektiğine inanıyordu.

İsraillilerin yarısından azı rehine-tutuklu takasını desteklerken, %60'ı böyle bir takas için savaşın durdurulmasına karşı çıkmıştır.

Aralık 2023'te Netanyahu'nun savaş hedeflerine destek %76 ile %84 arasında daha da yüksekti. İsrailli Yahudiler arasında savaşa verilen desteğin Yahudi Amerikalılarınkini yansıttığını belirtmek önemlidir.

ABD'de Amerikalı Yahudilerin %62'si “İsrail'in” savaş tutumunu onaylarken, bu oran genel Amerikan nüfusunun %38'ine karşılık gelmektedir.

Bu istatistikler, İsrailli Yahudilerin Filistinlileri insanlıktan çıkarması gibi daha geniş kapsamlı bir sorunu yansıtmaktadır. 

İsrail'in dini ve kültürel çoğulculuğunda çoğu Yahudi'nin kendilerini Yahudi olmayanlardan daha eşit olarak algıladığı siyasi Siyonist kültürde filizlenen bir bağnazlık. Profesyonel kurban sürüsünden herhangi biri 7 Ekim'de haykırmadan önce, İsrailli Yahudiler arasındaki bu baskın tutum ne bir anomali ne de yeni bir olgudur.

2016 yılında yapılan bir ankete göre İsrailli Yahudilerin tartışmasız çoğunluğu (%79) Yahudilerin Yahudi olmayanlara göre “ayrıcalıklı muamele” görme hakkına sahip olduğuna inanmaktadır. Filistinlilerin evlerinden sürülüp sürülmemesi gerektiği sorulduğunda, İsraillilerin çoğunluğu buna katılmıştır.

Beyaz ya da Hıristiyan Amerikalıların %40'ının (İsrail oranının yarısı) bir tercihi diğerine tercih etmesi durumunda Amerikan Yahudi liderliğinin göstereceği tepkiyi bir düşünün. Bu arada, ilerici Amerikalılar da benzer bir oranın Amerikan yerlilerinin evlerinden kovulmasını desteklemesi halinde verecekleri tepki üzerine düşünebilirler.

Filistinlilerin hayal kurmasına gerek yok, zira Amerika tarafından finanse edilen İsrail apartheid'ı altında karşı karşıya oldukları şey budur.

Netanyahu ve ırkçı bakanlarını İsrailli tutukluları zorla geri alma şansını denemeye iten, başarının bugün protesto eden aynı güruhtan önemli siyasi ödüller getireceğini hesaplayan İsrail kamuoyunun bu zihniyetidir. Başarısızlık durumunda, cesetlerin geri alınması Filistin Direnişi için takasın değerini azaltacaktır. Başka bir deyişle Netanyahu koalisyonu, Filistinli rehineleri İsrail hapishanelerinden serbest bırakmak yerine ölü İsrailliler üzerinden mağduru oynamayı tercih ediyor.

Halihazırda Gazze'de yaklaşık 97 İsrailli tutuklu bulunuyor ve çoğu “İsrail'in” gelişigüzel bombardımanları nedeniyle olmak üzere 33 kişinin öldüğü teyit edilmiş durumda. Buna ek olarak Netanyahu son on bir ayda 37 ölü yerleşimcinin cesedini “başarılı bir şekilde” geri aldı. Bu gafına rağmen Netanyahu, Gazze'deki soykırım savaşına İsrailliler ve Amerikalı Yahudiler arasında güçlü bir destek sağlamak için doğuştan gelen Filistin karşıtı İsrailli Yahudi bağnazlığından yararlandı.

Ancak bu kez, Netanyahu'nun “savaş hedeflerini” destekleyen aynı güruh, Tel Aviv sokaklarında toplanarak onu İsrailli tutuklular pahasına rejim koalisyonunu kurtarmayı seçtiği için suçladı. ABD Başkanı Joe Biden bile sessizliğini bozarak Netanyahu'yu bir anlaşmaya varmak için yeterince çaba göstermemekle suçladı.

Biden'ın son açıklamaları, ateşkes müzakereleri konusunda İsrail Başbakanını aklayan kendi rejim yetkililerinin açıklamalarını yalanlar nitelikteydi. Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Netanyahu'nun sözde “köprü kurucu teklifi” kabul ettiğini iddia ederken, CIA Direktör Yardımcısı David Cohen ateşkes görüşmelerinin kesilmesinden Filistin Direnişini sorumlu tutmuştu.

Biden yönetimindeki İsrailli öncülerin etkisinin boyutunu anlamak için İsrail'deki son gelişmelere bir göz atalım. Geçen haftaki İsrail kabine toplantısında Savaş Bakanı, Netanyahu'yu İsrailli tutukluların hayatlarını tehlikeye atmakla suçlayarak öfkeli bir çıkış yaptı. Bu arada soykırım yanlısı İsrailli güruh sokakları doldurarak Netanyahu'nun Amerikan ateşkes planına getirdiği yeni koşulları protesto etti. Amerikalı yetkililer ve İsrailli öncüler, Blinken ve Cohen gibi Siyonistler de dahil olmak üzere Sayanim, Netanyahu'ya uzlaşmazlığını sürdürmesi için siyasi kılıf sağlamaya devam ediyor.

Batı'nın İsrail'i yatıştırması, bunun İsrailli liderler üzerinde bir baskı unsuru oluşturacağı yönündeki hatalı inançla alakalı ve kökleri İsrailli Sayanim'ler tarafından desteklenen yozlaşmış bir felsefeye dayanmaktadır. Batı'daki İsrailli öncüler, konumlarını İsrailli Yahudi yaşamını kutsallaştırırken Filistinlileri şeytanlaştırmak için kullanmaktadır. Sayanim'ler medyada İsrail'in Filistinlilere yönelik zulmünü aklarken, rejim yetkilileri olarak da İsrail'in hesap vermekten kaçmasına ve küresel denetimden kaçınmasına yardımcı oluyorlar.

Etrafı Sayanim tarafından sarılan Joe Biden, siyasi kariyeri boyunca İsrail'in öncüleri tarafından kandırılmıştır. Bu, “kutsallaştırılmış” altı Amerikan-İsrailli Yahudi'nin 41 bin (?) “insanlıktan çıkarılmış” Filistinlinin hayatından daha önemli olmasının pek çok nedeninden biridir.

Çeviri: YDH