İsrail'in İran'a saldırmak için 20 yıllık gizli planı

img
İsrail'in İran'a saldırmak için 20 yıllık gizli planı YDH

İsrail'in, İran'dan gelebilecek olası tehditlere karşı koymayı amaçlandığının iddia edildiği 20 yıllık uzun vadeli bir stratejinin parçası olarak bir dizi gelişmiş askeri teknolojiyi tanıttığı bildiriliyor.




YDH- Jerusalem Post'a göre, İsrail'in İran'a saldırganlığını artırmak için 20 yıllık gizli planının içindeki gelişmiş silahlar ortaya çıktı.

Jerusalem Post, İsrail'in, ''İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırı için uzun menzilli füzelerden sığınak delici bombalara kadar onlarca yıl ve milyarlarca dolar harcayarak özel mühimmatlar geliştirdiğini'' belirtiyor.

1.800 km uzaklıktan saldırabilirlik

İsrail'in F-35 jetleri için, gizliliği koruyarak İran'ı hedef almalarını sağlayan çıkarılabilir yakıt tanklarına sahip olduğu bildiriliyor. 

Lockheed Martin bu jetlerin menzilini uzatmak için aerodinamik veya radar görünürlüğünden ödün vermeden yakıt kapasitesini arttıran konformal yakıt tankları geliştirdi. 

Yaklaşık 2 bin kilometredeki saldırılar genellikle Amerikan ve Rus kuvvetleri tarafından seyir füzeleri ve bombardıman uçakları kullanılarak gerçekleştiriliyor. 

Buna karşılık İsrail, ABD'den aldığı yardımı, F-15I ve iki saatlik görevler yapabilen dört filo F-16I Sufa jetleri de dahil olmak üzere gelişmiş savaş uçaklarına odakladı.

Uzun menzilli taarruz füzeleri

2000'li yılların sonunda İsrail sanayisi, savaş uçaklarından fırlatılan iki uzun menzilli saldırı füzesini tanıttı. 

Bu füzeler süpersonik hızlarda hareket ederek düşmanın alarm süresini kısaltıyor ve önleme çabalarını zorlaştırarak hedefi vurma şansını arttırıyor.

Kesin menzilleri gibi ayrıntılar belirsizliğini korusa da, yüzlerce kilometre menzile sahip oldukları ve İran savunmasının menzilinin dışından saldırılara izin verdikleri biliniyor.

Hücum füzesi

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii ve Elbit Systems arasındaki işbirliğinin bir ürünü olan Hücum (Rampage) Elbit'in EXTRA roket sisteminden türetildi.

Başlangıçta karadan fırlatılmak üzere tasarlanan Hücum, uçaktan ateşlendiğinde menzilini ve hızını arttıran havadan konuşlandırma için modifiye edildi; hedeflemede yedeklilik ve hassasiyet sağlayan çeşitli navigasyon sistemleri ile donatıldı.

Uzunluğu 4.7 metre, çapı 30.6 cm ve ağırlığı 570 kg olan füze, 150 kg savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip olup füze tesislerini, komuta merkezlerini ve diğer hayati varlıkları vurmak için uygun.

Füze İsrail'in F-15, F-16 ve F-35 savaş uçakları tarafından kullanılabiliyor.

Kaya füzeleri

Rafael tarafından 2019'da tanıtılan Kaya füzesi, süpersonik seyir yeteneklerini uydu ve ataletsel navigasyonun yanı sıra optik hedefleme ile birleştiriyor.

İran'ın Şahab füzesini hız ve manevra kabiliyeti açısından taklit eden Anchor füzesine dayanıyor.

300 km menzile sahip olduğunu ve 500 kg savaş başlığı taşıyabildiğini, bu sayede müstahkem veya yeraltı yapılarını hedef alabildiğini gösterirken Kaya daha küçük F-16 jetlerinden ve potansiyel olarak F-35'lerden fırlatılabiliyor.

Tamamlayıcı geliştirmeler

Yabancı kaynaklar İsrail'in Jericho füzeleri olarak bilinen ve hem konvansiyonel hem de nükleer başlıklarla donatılabilen karadan karaya bir füze sistemine sahip olduğunu bildiriyor.

İran'ın İsrail'e yönelttiği çok sayıda balistik füzeye rağmen, İsrail'in misilleme olarak bu füzeleri konuşlandırması pek olası görünmüyor.

İsrail, Palmachim üssünden sık sık “roket itme testleri” yaparak füze kabiliyetleri konusunda belirsizlik politikasını sürdürmeye devam ediyor.

İlk olarak Fransız Dassault şirketi tarafından geliştirilen Jericho füzeleri o zamandan beri İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştiriliyor.

Sonuç olarak, bu füzelerin kullanımı şimdilik masadan kalkmış görünüyor.

Ayrıca Elbit Systems, 500MPR olarak adlandırılan ve 4 metreye kadar betonu delebilen sığınak delici bombalar üretti.

F-15I uçaklarında test edilen bu bombalar sınırlı bir menzile sahip ve yerleştirme yöntemine bağlı olarak sadece birkaç düzine kilometre uzanıyor.

Babagöz Turbo

Sadece yabancı raporlardan bilinen bir diğer İsrail silahı ise Rafael tarafından geliştirilen ve 1.500 km menzile sahip olan Babagöz Turbo seyir füzesidir.

İsrail Donanması'na ait denizaltılardan fırlatılmak üzere tasarlanmış olup hem konvansiyonel hem de nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu iddia ediliyor.

Bu menzilin, İsrail denizaltılarının Fars Körfezi'ne girmeden Kızıldeniz ya da Umman Denizi'nden İran'ı vurmasına olanak sağlayabileceği öne sürüldü.

Bu gelişmiş mühimmatların güvenilir yabancı müşterilere ihraç edilmesi, İsrailli şirketlerin füze ve bomba geliştirme çalışmalarına yeniden yatırım yapmalarını sağlayarak İsrail Savunma Bakanlığı'nın maliyetlerini düşürüyor.

Jerusalem Post, açıklanmayan mühimmatların İsrail Hava Kuvvetleri depolarında saklandığını ve doğru anı beklediğini iddia ederek haberi sonlandırıyor.

İsrailli gazete, İran'ın Rus teknolojisine rakip olan güçlendirilmiş yeraltı nükleer tesisleri ve gelişmiş hava savunma sistemlerinin İran'ı vurmayı zorlaştırdığını kaydetti.