İsrailli yetkili: Hamas, komuta zinciri olmasa bile savaşır

img
İsrailli yetkili: Hamas, komuta zinciri olmasa bile savaşır YDH

Eski İsrail Ulusal Güvenlik Başkanı Giora Eiland, İsrail rejiminin Gazze Şeridi'ndeki savaşı bitirmesi gerektiğini belirterek, savaşa devam etmenin askerler üzerindeki yükü artırdığı ve ekonomik olarak İsrail'e büyük zarar verdiğini söyledi. Eiland, savaşın uluslararası arenada da destek görmediğini vurguladı.




YDH - İsrail Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski başkanı ve İsrail işgal kuvvetlerinde Tümgeneral olarak görev yapan Giora Eiland, Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesinin neden doğru bir karar olduğunu anlattı.

Yediot Aharonot gazetesinde yayımlanan makalesinde Eiland, "esirlerin acilen kurtarılması gerektiğini" vurgulayarak, savaşın bitirilmesi için dört ana neden daha sıraladı.

Eiland'a göre İsrailliler, asker ölümlerine karşı artık eskisi kadar duyarlı değiller. Savaştan önce öldürülen ya da ağır yaralanan her asker için günlerce yas tutulurken, şimdi bu durum sıradanlaşmış durumda.

Hem muvazzaf hem de yedek askerler üzerinde büyük bir baskı oluştu. Bu baskının daha fazla artmaması için bir an önce hafifletilmesi gerekiyor.

Savaşın her günü İsrail'e yaklaşık yarım milyar şekele mal oluyor. Şu anda odak Lübnan'a kaymış durumda, ancak kayıplar sürdürülebilir değil.

Dünya genelinde Gazze'deki savaşın sona erdirilmesine yönelik ciddi bir talep var. Eiland, "Lübnan'daki ve hatta İran'a karşı olan savaşı anlayanlar var, ancak Gazze'de neyi başarmaya çalıştığımızı kimse anlamıyor," değerlendirmesini yaptı.

'Gerçekliği değiştirmek zor'

Eiland, Gazze'de altı ay daha savaşmanın sahadaki durumu değiştirmeyeceğini belirterek "Sadece iki sonuç elde ederiz: Esirlerin hepsi ölecek ve daha fazla asker kaybedeceğiz," ifadelerini kullandı.

Hamas'ın güçlü bir emir-komuta zincirine sahip olmasa bile yüzlerce savaşçıyla savaşmaya devam edebileceğini belirten Eiland, Gazze'deki gerçekliğin bu nedenle değişmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Diğer yandan Eiland, yapılacak herhangi bir anlaşmada yalnızca esirlerin iadesinin talep edilmesi gerektiğini savunurken, İsrail'in Gazze'nin yeniden inşasına ancak silahsızlanma projesinin bir parçası olarak izin vermesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca, ABD, Mısır ve Katar gibi aktörlerin bu süreçte yer almasının önemini vurguladı.

"Her mahkûm için serbest bırakılacak kişi sayısıyla ilgili anlaşmanın şartlarını iyileştirmek mümkün olabilir, ancak küçük ayrıntılara takılmamalıyız,” diyen Eiland, Selahaddin Koridoru gibi konuların fazla önemsenmemesi gerektiğini ekledi.

Bunun yanı sıra Eiland, savaşın maliyetlerinin artık faydalarını aştığını belirtti ve İsrail hükümetinin bu durumu göz ardı ettiğini savundu.

Eski yetkili, "Gazze'deki savaşı nihai zafere kadar sürdürmek ya da esirlerin iadesi karşılığında çatışmayı sona erdirmek arasında bir seçim yapılmadı," yorumunu yaptı.