İsrailli askerlerin bir kısmı silah bırakıyor

img
İsrailli askerlerin bir kısmı silah bırakıyor YDH

İsrailli askerler, Gazze'de tutulan esirlerin serbest bırakılması sağlanmadan görevlerine devam etmeyeceklerini belirten bir dilekçe yayımladı. İsrail ordusu, bu açıklamaya tepki olarak bazı yedek askerleri görevden uzaklaştırmaya başladı.




YDH - İsrail'in önde gelen haber portallarından Walla, yayımladığı haberinde, Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin iadesi sağlanmadan görevlerini sürdüremeyeceklerini açıklayan 138 askere 15 askerin daha katıldığını duyurdu.

Yeni imzacılar arasında biri kadın olmak üzere iki muvazzaf asker de yer alıyor.

The Jerusalem Post daha önce, dilekçeyi imzalayan askerlerin bazılarının bu imzayı, mevcut görevlerinin sona erdiği anlamına geldiğini belirttiğini yazmıştı.

Diğerleri ise bu noktaya henüz gelmediklerini, ancak kırılma noktasına yaklaştıklarını ifade etti.

Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve diğer hükümet yetkililerine hitaben kaleme alınan dilekçede, savaşın sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu:

"Bizler, yedek ve muvazzaf askerler, subaylar ve erler olarak bu şekilde devam edemeyeceğimizi ilan ediyoruz. Gazze'deki savaş, kardeşlerimizi ve esirleri ölüme mahkûm ediyor."

'Hükümetin rotasını değiştirmesi gerek'

Ayrıca dilekçede, hizmete son verecekleri kesin bir tarih belirtilmezken bu tarihin yaklaştığı uyarısı yapıldı:

"Hayatımızı riske atarak fedakârca görev yapan bizler, hükümetin derhal yönünü değiştirmemesi ve esirlerin iadesini sağlayacak bir anlaşmayı hayata geçirmemesi hâlinde hizmete devam edemeyeceğiz. Bazılarımız için kırmızı çizgi çoktan aşıldı, bazılarımız içinse bu an yaklaşıyor: Kalbimiz kırık olsa da görevi bırakacağımız gün çok yakın. Hükümete çağrıda bulunuyoruz: Esirlerin hayatını kurtaracak bir anlaşmayı derhâl imzalayın."

'Devlet ve ordu ile ilişkimde kriz yaşıyorum'

İmzacılar arasında yer alan bir kadın teğmen, İsrail hükümetine olan güvenini kaybettiğini ifade etti.

Müzakerelerde ilerleme sağlanamaması, hükümetin ve askeri komutanların çabalarına yönelik inancını zedelemiş: "Bir komutan olarak, hükümetin esirleri kurtarmak için yeterince çaba göstermediğini düşünmek şüphe uyandırıyor. Devletle ve orduyla ilişkimde derin bir kriz yaşıyorum."

Başka bir asker ise şöyle konuştu: "Bu kararımın arkasındayım. Dillekçeyi imzaladım ve ne olursa olsun hizmetimi uzatmayacağım."

Bununla beraber İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, hükümete karşı esir takası anlaşması olmadan göreve devam etmeyecekleri açıklamasında bulunan yedek askerlerin görevden alınmaya başlandığını bildirdi.

Habere göre, bu süreç, dilekçeyi imzalayan yedek askerlerin telefonla aranarak görevden uzaklaştırılmaları ile başladı.

Ayrıca, bu askerlerin arasında hâlâ Gazze'de görev yapan bir asker de bulunuyordu.

Bir imzacı asker, komutanının kendisini bu konuda sorguya çektiğini ve baskı sonucu dilekçeyi imzaladığını inkâr etmek zorunda kaldığını anlattı.

Başka bir asker, telefon görüşmesini “tehdit” olarak tanımlarken, bir diğeri tugay komutanının kendisiyle uzun bir görüşme yaparak hizmetine devam edip edemeyeceklerini tartıştığını söyledi.