ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, el-Ahbar gazetesini susturmaya çalışıyor

img
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, el-Ahbar gazetesini susturmaya çalışıyor YDH

ABD'nin Lübnan’daki komplolarını açığa çıkaran el-Ahbar gazetesi, ABD Büyükelçiliği tarafından finanse edilen bazı çalışmalar ve siber saldırılarla karşı karşıya kaldığını bildirdi. Gazete, ABD büyükelçiliğini ve Lübnan ordusunu, gazeteye yönelik olası zararların sorumlusu olarak ilan etti.




YDH - İsrail rejiminin direnişi hedef alan saldırıları ve işgal teşebbüsleri devam ederken el-Ahbar gazetesi, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliğinin hedefine girdi.

Gazetede yer alan makalede, Amerikan Büyükelçiliği tarafından finanse edilen bir dizi faaliyet ve siber saldırının fark edildiği belirtildi:

"El-Ahbar gazetesinin 2006 yılındaki kuruluşundan kısa bir süre sonra, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’nden Lübnanlı bir görevli, gazetenin finansmanının ABD tarafından 'terör örgütleri' olarak kabul edilen gruplardan gelip gelmediğini araştırmak için bizi ziyaret etti.

O dönemde gazetenin kurucularından rahmetli Josef Semaha, misafirine şakayla şöyle dedi: 'Yönetim Kurulu Başkanımız Hugo Chavez, Genel Müdürümüz ise Ahmedinejad.' Görevli gülerek notlarını topladı ve oradan ayrıldı.

2010’da New York Times, el-Ahbar hakkında bir soruşturma yayınladı ve gazetenin ABD karşıtı tavrı hakkında sorulan soruya cevaben, 'Amerikan büyükelçisinin sabah uyanıp bu yazıyı okuyarak üzülmesini istiyoruz,' demiştik.

Bunun ardından dönemin Beyrut Büyükelçisi Jeffrey Feltman, New York Times’a bir mektup yazarak el-Ahbar yönetimiyle iletişime geçmeye çalıştığını ama gazetemizin bunu reddettiğini söyledi. Feltman, el-Ahbar’ı Lübnan’daki faaliyetlerine yönelik yalan haber yapmakla suçladı.

ABD Büyükelçiliği ile profesyonel anlamda bir ilişki kurmama kararını çok önceden almıştık. Ancak WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange ile yaptığımız ortaklık, Amerika’nın gazetemize olan ilgisini farklı bir boyuta taşıdı. Bu ilgi, el-Ahbar'ın büyük güçlerin bölgedeki faaliyetlerini açığa çıkaran diplomatik belgeleri yayınlamasıyla daha da pekişti.

Aksa Tufanı’ndan sonra, ABD büyükelçiliğindeki görevliler ve komşu ülkelerdeki meslektaşları, özellikle Gazze Şeridi’ndeki planları ve Lübnan’daki faaliyetleri hakkında bilgi toplamak için hızla harekete geçti.

Siyonistler, el-Ahbar'ın Hizbullah, Hamas, İslami Cihad ve Ensarullah gibi gruplar tarafından kullanılan bir platform olduğunu öne sürerken, Amerikalılar da bu görüşü tekrarladı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan bazı belgeler alarak ABD’li şirketlerle iş ilişkilerimizi sorguladılar.

Gazete olarak, ABD’nin Lübnan ordusu üzerindeki etkisini, özellikle askeri üslerde yerleşen güvenlik ekipleri ve danışmanların varlığını sıkça ele aldık.

Büyükelçilik güvenlik ekibinin kısa süre önce takviye edilmesi ve Amerikalı yetkililerin, Beyrut Havalimanı gibi tesislerde 'Hizbullah’ın kullanmadığını doğrulama' bahanesiyle denetim yapmaları gibi gelişmelere de gazetemizde az miktarda yer verdik.

Genelkurmay Başkanı Jozef Avn’ın ekibi, el-Ahbar'da kendisine yayınlarımızdan ötürü bize öfkeli. Askeri yönetim, el-Ahbar’da çıkan yazıların, Avn'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına zarar verme amacı taşıdığını öne sürüyor.

Genelkurmay Başkanı, bir süre önce Hizbullah’la irtibata geçerek gazetemizin, Hizbullah’ın görüşlerini yansıtıp yansıtmadığını sordu; ancak Hizbullah’ın bu konuda bir ilgisinin olmadığını öğrendi. General ve yardımcıları daha sonra bu durumun Avn'ın siyasi rakibi Milletvekili Cibran Basil'in bir oyunu olduğu sonucuna vardılar. Fakat kısa bir süre önce General Avn'ın el-Ahbar ile ilgili ABD büyükelçiliği çalışanlarıyla görüştüğüne dair bilgiler sızdırıldı.

ABD Büyükelçisi Lisa Johnson ve büyükelçilik ekibi, el-Ahbar’ın ABD’nin Lübnan’daki rolüne dair yayınladığı haberlere, özellikle de Hizbullah Komutanı Hacı Vefik Safa’ya yönelik suikast girişiminde ABD istihbaratının yer aldığı iddialarına tepki gösterdi.

Büyükelçi Johnson, Lübnan’daki bazı 'dostlarından' el-Ahbar’a karşı bir kampanya başlatmalarını istedi ve yayınların büyükelçilik aleyhine bir kışkırtma olduğunu savundu.

El-Ahbar'ın internet sitesi, bugüne kadar birkaç kez profesyonelce gerçekleştirilen siber saldırıların hedefi oldu.

Geçtiğimiz yıllarda gazetecilerimizin telefonlarına casus yazılımlar yerleştirildiğini ortaya koyan bilgiler göz önüne alındığında, İsrail istihbaratının internet sitemize saldırıda bulunabileceğine dair uyarılar almıştık.

Bu koşullarda, el-Ahbar yönetimi olarak ABD Büyükelçiliğini, hem çalışanlarına yönelik hem de gazetenin tüm altyapısına yönelik her türlü zarar için doğrudan sorumlu tutuyoruz.

ABD Büyükelçiliği, İsrail tarafından gazetenin zarar görmesi durumunda da sorumlu olacaktır. Ayrıca, Genelkurmay Başkanı Yosef Avn'ın el-Ahbar’a dönük saldırılara göz yummaması gerektiğini hatırlatıyoruz. El-Ahbar, her türlü baskıya karşı direnişin sesi olmaya devam edecek."



Makaleler

Güncel