“De Nice a Gaza” (Nice'ten Gazze'ye) örgütünün kurucusu olan Zeyter, iki yılı tecilli ve bir yılı elektronik kelepçe altında olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.
YDH- El-Meyadin'e göre, Fransa'nın Nice kentinde yaşayan Emira Zeyter, İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı sürdürdüğü soykırımı kınadığı için üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.
France 3 kanalı, Fransa'da Filistin yanlısı hak savunucusunun sosyal medyada “terörizmi yücelttiği” iddiasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.
France 3 kanalına göre Nice'li aktivist Emira Zeyter, 19 Eylül'de “terörizmi teşvik etmek, insanlığa karşı suçları yüceltmek ve internet üzerinden nefret söylemi yaymak” iddiasıyla tutuklandı.
“De Nice a Gaza” (Nice'ten Gazze'ye) örgütünün kurucusu olan Zeyter, iki yılı tecilli ve bir yılı elektronik kelepçe altında olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Zeyter, İsrail'in Gazze'deki Filistinlilere yönelik soykırımının başlamasının ardından Ekim 2023'te Nice'te ilk Filistin yanlısı protestoları organize etmişti.
Hak savunucusu Emira Zeyter, X hesabında şunları yazdı:
“Bu zorlu süreçte bana destek olan, mektup gönderen ve maddi yardımda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Her şeyden önce ben bir anne ve hemşirelik öğrencisiyim.”
Bir başka paylaşımında ise kızına sarıldığı bir video paylaşarak Nice'te soykırımı kınadığı ve Filistin'e desteğini ifade ettiği için 46 gün keyfi ve haksız bir şekilde gözaltında tutulduktan sonra nihayet kızına kavuştuğunu anlattı.
Münferit bir olay değil
Konuyla ilgili olarak Paris savcılığı geçtiğimiz ay bir başka Filistin yanlısı aktivist olan Elyas DoImzalene için sekiz ay ertelenmiş hapis cezası talep etti.
Elias, Paris'teki bir miting sırasında yaptığı ve “İntifada” terimini kullandığı yorumların ardından “halkı nefret veya şiddete tahrik” iddiasıyla suçlandı.
Kendisi 8 Eylül'deki bir gösteride silahlı ayaklanma çağrısı yaptığı iddiasıyla 24 Eylül'de tutuklanmıştı.
'İsrail' eleştirisini yasaklayan yasa tasarısı
Fransa parlamentosunun Siyonist bir üyesi, aktivistler ve milletvekilleri arasında tepkiye yol açan İsrail'e yönelik her türlü eleştirinin suç sayılmasını önerdi.
Fransa Ulusal Meclisi üyesi Caroline Yadan, diğer hususların yanı sıra “İsrail Devleti'nin inkârını” yasaklayan ve Filistin yanlısı mitinglerde “nehirden denize” ifadesini kullanmak gibi ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir yasa teklifinde bulunacak.
Avrupalı yasa koyucu Rima Hasan X'te yaptığı açıklamada “İsrail'in” “eleştiriyi hak ettiğini” çünkü “on yıllardır tüm Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal ettiğini ve en iğrenç uluslararası suçları işlediğini” yazdı.
Fransız şair ve romancı Jean-Philippe Sazer, X'te Yadan'ın “İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımın kınanmasını engellemeye” çalıştığını belirterek bu çabayı “düşünce, eleştiri ve yazma özgürlüğünü bastırmanın” bir yolu olarak nitelendirdi.
Avrupa Parlamentosu'nun Fransız üyesi Rima Hasan da “eleştiriyi hak eden tek bir rejim varsa o da İsrail'dir” dedi.
Hasan, İsrail işgalinin “on yıllardır tüm Birleşmiş Milletler kararlarını nasıl ihlal ettiğini ve en iğrenç uluslararası suçları nasıl işlediğini” anlattı.
Emmanuel Macron'un Gazze ve Lübnan'da kullanılması halinde ülkelere “İsrail'e” silah sevkiyatını durdurma çağrısında bulunmasının ardından Fransa ile İsrail işgali arasındaki gerilim tırmanmıştı.
Macron ayrıca özel olarak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun “Birleşmiş Milletler kararlarını görmezden gelmemesi” gerektiğini, zira “ülkesinin bir BM kararıyla kurulduğunu” ifade ederek Netanyahu'nun öfkesine neden oldu.