Güney Kore’de parlamento sıkıyönetimi reddetti: Protestolar sürüyor

img
Güney Kore’de parlamento sıkıyönetimi reddetti: Protestolar sürüyor YDH

Güney Kore parlamentosu, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol’un ilan ettiği sıkıyönetimi kaldırma kararı aldı. Bu süreçte halk, Seul’deki parlamento önünde protestolar düzenlerken, askerlerin müdahale girişimleri yaşandı.




YDH - Güney Kore parlamentosu, salı akşamı Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol tarafından ilan edilen sıkıyönetimin derhal kaldırılması yönünde oy kullandı

Bu esnada protestocular, Seul’deki parlamento binası önünde Cumhurbaşkanı Yoon’a karşı tepkilerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yoon’un 1980’den bu yana türünün ilk örneği olan sıkıyönetim ilanına, Meclis Başkanı Woo Won-şik ve hatta başkanın kendi partisi olan Halk Partisi lideri Han Dong-hoon sert bir şekilde karşı çıktı.

Muhalefetteki Demokrat Parti, Yoon’un bildirisini “yasa dışı, anayasayı ve diğer yasaları doğrudan ihlal eden bir suç eylemi” olarak nitelendirerek şunları ekledi: “Bu, temelde bir darbe girişimidir.”

Güney Kore yasalarına göre, parlamento oy çokluğuyla sıkıyönetimin kaldırılmasını talep ederse, Cumhurbaşkanı'nın bu kararı derhal uygulaması gerekiyor.

Nitekim 300 sandalyeli parlamentoda 190 milletvekili, sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı. Ancak, Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, “Başkan kaldırana kadar karara uyulacağını” belirtti.

Başkan Yoon’un kararının ardından, Güney Kore vatandaşları Seul’deki parlamento binası önünde toplanarak sıkıyönetimin geri çekilmesini talep etti.

Göstericiler, “Sıkıyönetimi kaldırın” ve “Yoon Suk-yeol tutuklansın” sloganları attı.

Reuters’in haberine göre, sıkıyönetimi uygulamakla görevli olduğu anlaşılan askerler, parlamento binasına girmeye çalıştı.

Parlamento personelinin, yangın söndürücülerle askerleri püskürttüğü anlar görüntülendi.

Bu gelişmeler sırasında, Güney Kore para birimi won, Amerikan doları karşısında sert bir düşüş yaşadı.

Bir merkez bankası yetkilisi, “Gerekirse piyasayı istikrara kavuşturmak için önlem almaya hazırız,” dedi. Ayrıca Maliye Bakanlığı, üst düzey ekonomi yetkililerini acil bir toplantıya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Yoon, sıkıyönetim ilanını savunarak muhalefeti “parlamentonun kontrolünü ele geçirmek, Kuzey Kore’ye sempati duymak ve hükümeti felce uğratmaya çalışmakla” suçladı.

Ulusa sesleniş konuşmasında Yoon, “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldıracağını ve anayasal demokratik düzeni koruyacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı'na destek veren ordu ise, sıkıyönetim kapsamında “parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklanacağını, medya ve yayın kuruluşlarının sıkıyönetim komutanlığının kontrolüne geçeceğini” duyurdu.