İsrail rejimi başbakanı Netanyahu 99 gün sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, silahlı gruplar tarafında devrilen Beşşar Esed’in, İsrail'in “adım adım parçaladığı İran ekseninin” anahtarı olduğunu söyledi.
YDH- İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu pazartesi günü Kudüs'te 99 gün sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, Suriye'de Beşşar Esed yönetiminin sona ermesiyle birlikte Orta Doğu'da “yeni bir sayfa” açıldığını söyledi.
İşgal rejimi başbakanı gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in kendilerine “dayatılan bir varoluş savaşında düşmanlarını adım adım yendiğini” iddia etti.
Netanyahu, Esed yönetimindeki Suriye'yi “İran'ın şer ekseninin merkezi bir unsuru” olarak gösterdi.
Netanyahu, Beşşar Esed Suriye'sinin İsrail'e karşı “düşmanlık ve nefreti beslediğini”, 1973 Yom Kippur Savaşı'nda İsrail'e “saldırdığını”, “İran terörünün ileri karakolu” ve “İran'dan Hizbullah'a giden silah boru hattı” olduğunu sözlerine ekledi.
İsrail'in 1967'de Golan Tepelerini işgal etmesine atıfta bulunan Netanyahu, “bugün herkes Golan'ın eteklerinde değil, Golan'da bulunmamızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor” dedi.
İşgal rejimi başbakanı, “İsrail'in Golan'da bulunmasının güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını” sözlerine ekledi.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump'a 2019'da Golan'da “İsrail egemenliğini tanıdığı” için teşekkür eden Netanyahu, “Golan Tepeleri sonsuza kadar İsrail Devleti'nin ayrılmaz bir parçası olacaktır” dedi.
Netanyahu, Beşşar Esed'in düşüşünün “Hamas, Hizbullah ve İran'a indirdikleri ağır darbelerin doğrudan sonucu” olduğu yönündeki önceki iddiasını tekrarlayarak, 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail'in “İran eksenini” parçalamak için “sistematik, ölçülü ve düzenli bir şekilde” çalıştığını söyledi.
Gazze'de İsrail'in artık “Hamas'ın askeri kabiliyetlerinin kalıntılarını ve Hamas'ın tüm yönetim kabiliyetlerini çökertmek” ve tüm rehineleri geri getirmek için harekete geçtiğini bildirdi.
Lübnan hakkında da konuşan Netanyahu, şehit edilen Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ın Hizbullah, Suriye ve İran arasındaki “kilit bağlantı” olduğunu ileri sürdü. Nasrullah “eksenin ekseniydi, onu vurmakla ekseni ciddi şekilde vurmuş olursunuz.” iddiasında bulundu.
Hasan Nasrullah'ın öldürülmesinin, “eksenin çöküşünde bir dönüm noktası olduğunu” söyleyen Netanyahu şöyle devam etti: ”Nasrullah artık bizimle değil ve eksen de eskisi gibi değil. İsrail onu adım adım parçalara ayırıyor.”
İşgal başbakanı “İran, Basra Körfezi'nden Akdeniz'e, İran'dan Irak'a, Irak'tan Suriye'ye, Suriye'den Lübnan'a uzanan bir terör rotası oluşturdu. Güneyde Hamas'ı silahlandırdılar. Daha güneyde ise Husileri ki, onları da sert bir şekilde vurduk” dedi ancak “bu eksen hala ortadan kalkmış değil’ diye ekledi.
Netanyahu, “Ama söz verdiğim gibi, Ortadoğu'nun çehresini değiştiriyoruz” dedi. “İsrail Devleti, bölgemizde onlarca yıldır sahip olmadığı bir güç odağı olma konumunu tesis ediyor.” iddiasında bulundu.
“Kim bizimle işbirliği yaparsa büyük kazanç elde eder. Kim bize saldırırsa büyük kaybeder,” diyerek “hem İsrail'in hem de Suriyelilerin yararına olacak farklı bir Suriye görmek istediğini” belirtti.
Netanyahu işgal rejiminin Suriye’deki silahlı gruplara yardım ettiklerini bir kez daha itiraf ederek “iç savaşın başında sınırda bir sahra hastanesi inşa edip binlerce yaralı Suriyeliyi tedavi ettiğimizde bunu kanıtlamıştık” dedi. “Yüzlerce Suriyeli çocuk İsrail'de doğdu. Bugün bile bizimle barış içinde yaşamak isteyen herkese elimizi uzatıyoruz ve bize zarar vermeye çalışanın elini keseceğiz.” diye sözlerine davam etti.
Golan Tepeleri'nde İsrail ile Suriye arasındaki tampon bölgede İsrail işgal ordusunun “yeni pozisyonlarına” da değinen Netanyahu, orduya “tampon bölgeyi” ve “Suriye Hermonu [Şeyh Dağı] olarak adlandırılan yer de dahil olmak üzere” erişim noktalarını “ele geçirme” talimatı verdiğini belirtti.
İşgal ordusu, İsrail güçlerinin 1974 Anlaşması'ndan bu yana ilk kez “tampon bölge” içinde mevzilenmesini sağlayan bu işgalin “geçici” olduğunu söylemekle birlikte, “askerlerin öngörülebilir gelecekte de Suriye topraklarında kalacağını” söylüyor.
Netanyahu sözlerinin devamında “eylemlerimiz ekseni tuğla tuğla parçalıyor ve tüm bunlar savaşın zamanından önce durdurulması yönündeki baskılara direndiğimiz için, ben direndim” diyerek “topyekûn zafere kadar savaşın hedeflerine” bağlı kaldığını belirtti.
İşgal rejimi başbakanı “insanların alay ettiği” topyekûn zafer hedefi “bugün gerçeğe dönüşüyor” dedi.
Hamas'la ilgili olarak Suriye'de Esed'in devrilmesinden sonra “her zamankinden daha yalnız” olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Cephelerin birleşmesini umuyordu. Bunun yerine cephelerin çöküşünü yaşadı. Hizbullah'tan yardım bekliyordu, biz bunu elinden aldık. İran'dan yardım bekliyordu, onu da aldık. Esed rejiminden yardım bekliyordu, artık bu da olmayacak.”
“Hamas'ın izole edilmesi rehinelerimizi geri getirecek bir anlaşmada ilerleme kaydedilmesi için yeni bir kapı açıyor,” iddiasında bulunarak kendisinin ve hükümetinin tüm esirleri “yaşayanları ve ölenleri” eve getirmek için “her taşın altına bakacağını” söyledi.
“Düşmanlarımızdan önce buradaydık ve düşmanlarımızdan sonra da burada olacağız” diyen Netanyahu, İsrail'in önünde hâlâ “büyük zorluklar” bulunduğunu ancak galip geleceklerinden “emin olduğunu” belirtti.