HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden örgütü terör listelerinden çıkarmalarını ve Suriye’nin yeniden inşası için tüm yaptırımların kaldırılmasını talep etti.
YDH - Son dönemde Ahmed eş-Şaraa adını kullanan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed el-Colani, başta ABD olmak üzere Batılı hükümetlere, HTŞ'yi terör listelerinden çıkarmaları ve Suriye’nin yeniden inşası için uygulanan tüm yaptırımları kaldırmaları yönünde çağrıda bulundu.
New York Times gazetesinin haberine göre Colani, şu anda Suriye’nin öncelikli hedefinin devleti yeniden inşa etmek ve tüm Suriyelilere hizmet edecek kamu kurumlarını hayata geçirmek olduğunu ifade etti.
Kendi adının ABD ve diğer ülkelerin terör listesine alınmış olmasına ilişkin ise Colani, “Bu, benim için önemli değil,” açıklamasında bulundu.
Küçük bir gazeteci grubuyla yaptığı söyleşide Colani, İsrail ordusunun Golan Tepelerinin ötesine geçerek Suriye topraklarına ve BM tarafından belirlenen tampon bölgeye doğru ilerlemesini "eleştirdi".
Colani, Suriye’nin Ekim Savaşı sonrası 1974 yılında imzalanan anlaşmaya uymaya devam edeceğini belirtirken, uluslararası topluma Tel Aviv yönetiminin bu anlaşmaya sadık kalmasını sağlamaları çağrısında bulundu.
İsrail, Beşşar el-Esed hükümetinin devrilmesinden bu yana Suriye’ye yüzlerce saldırı düzenlemiş durumda.
Colani, İsrail’in Golan Tepelerindeki ilerleyişini “sınırda militanların konuşlanmasını önleme amaçlı savunma tedbiri” olarak açıklamasına şu şekilde yanıt verdi: “İsrail’in artık kendisini koruma bahanesiyle bu bölgeleri işgal etmesine gerek yok, zira Esed hükümetinin devrilmesiyle Hizbullah ve İran destekli milislerin oluşturduğu tehdit de sona erdi.”
Suriye’nin yeni siyasi yönetiminin Genel Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Colani'nin BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile Şam’da bir görüşme gerçekleştirdiği duyuruldu.
Bu, Pedersen'in rejim değişikliğinin ardından başkent Şam’a yaptığı ilk resmi ziyaret olarak dikkat çekti.
Görüşme sırasında Colani, Suriye’nin birliğini sağlama, yeniden inşayı hızlandırma ve kamu kurumlarını yeniden yapılandırarak yeni güçlü ve etkili bir yönetim sistemi kurmanın önemli olduğunu dile getirdi.