DW'de İsrail lehine sansür skandalı

img
DW'de İsrail lehine sansür skandalı YDH

Deutsche Welle çalışanları, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini aklamak adına kurum içinde baskılar yapıldığını, İslam karşıtı söylemlerin yaygın olduğunu ve Filistin yanlısı görüşlerin sansürlendiğini bildirdi.




YDH - Alman Deutsche Welle’nin (DW), Gazze’de yaşananları haberleştirirken taraflı bir tutum sergilediği ve çalışanlarına İsrail lehine baskı yaptığı iddiaları ortaya çıktı.

El-Cezire’ye konuşan ve isimlerinin gizli tutulmasını isteyen 13 çalışan, DW yöneticilerinin, İsrail’in Gazze’de işlediği suçları aklamaya yönelik politikalar izlediğini öne sürdü.

Kurumun eski dini konular muhabiri Yahudi gazeteci Martin Gak da bu iddiaları doğruladı.

Gazeteciler, DW’nin haberlerinde “Filistin” ifadesinin kullanılmasının engellendiğini ve “devlet statüsü” kazanmadığı gerekçesiyle bu konuda hassasiyet gösterildiğini belirtti.

Ayrıca, canlı yayınlarda Filistin yanlısı görüşlerin dile getirilmesini engellemek için önceden onaylanmış söylemlerle sunuculara destek sağlandığı ifade edildi.

Çalışanlar, “antisemitizme farkındalık” oturumları düzenlenerek, bu politikaların gerekçelendirilmeye çalışıldığını kaydetti.

Filistin yanlısı görüşler sansürleniyor

Çalışanlar, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden çocukların görüntülerinin “sahte” olduğu iddiasıyla yayımlanmadığını, DW’nin bunu “etik” nedenlerle gerekçelendirdiğini dile getirdi.

Bununla birlikte, Filistin lehine görüşlerin ifade edilmemesi için sıkı önlemler alındığını belirten gazeteciler, canlı yayınlarda “riskli” kabul edilen konuların ele alınmamasının talep edildiğini söyledi.

DW yöneticilerinin, Gazze’de binlerce insanın yaşamını yitirmesine rağmen Filistin halkının acılarını küçümsediği, İsrail’e yapılan saldırılara odaklanmayı tercih ettiği belirtildi.

Bir DW çalışanı, yöneticilerin sıklıkla İslam karşıtı ifadeler kullandığını belirtti. Bir çalışanın şu sözleri dikkat çekti: “Bir haber hazırlıyordum. Görüntülerde bir çocuğun, ‘Babam ve ben amcamın cesedini taşımak zorunda kaldık,’ dediği yer alıyordu. Yönetici bana, ‘Bu çocuğun rol yapmadığını nereden bileceğiz?’ diye sordu. Çocuğun rol yapmadığını hepimiz biliyorduk.”

Bir başka çalışan ise Gazze’de güvenli alan olmadığını dile getiren bir yoruma karşı, “O zaman neden Hamas tünellerinde saklanmıyorlar?” gibi ifadeler duyduğunu belirterek, yöneticilerin Filistinlilerin hayatlarına ne derece değer vermediğini gözler önüne serdi.

DW’den istifa eden gazeteci Martin Gak ise, kurum içinde baskının sürekli hissedildiğini belirtti. Gak, “Yazdığımız her şey paranoid bir şekilde kontrol ediliyordu. DW, basın ve ifade özgürlüğünden bahsediyor ancak bu yalnızca göstermelik bir söylem. Gerçekten özgür bir basın ortamı yoktu,” ifadelerini kullandı.