Hamas ve el-Fetih’in imzaladığı Mekke anlaşmasının maddeleri

img
Hamas ve el-Fetih’in imzaladığı Mekke anlaşmasının maddeleri YDH

SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal




SAAF-Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal tarafından Mekke’de imzalanan ve ulusal birlik hükümetinin kurulmasını öngören anlaşmanın maddeleri açıklandı.

 

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz’in girişimiyle Mekke’de imzalanan anlaşmanın şu maddelerden oluştuğu bildiriliyor.

 

1-Filistinlilerin kanının dökülmesinin engellenmesi, Filistinliler arasında çatışmaları ve kan dökülmesini önleyecek adımların atılması; Filistin halkının ulusal ve yasal hedeflerinin gerçekleştirilmesi, ulusal iktidar ve işgalcilerle mücadele temelinde ulusal birlik hükümetinin kurulmasının öneminin vurgulanması, Filistin içindeki ihtilafların çözümünde tek çözüm yolu olarak diyaloga güvenilmesi.

 

2-İki tarafın uzlaşmasıyla ulusal birlik hükümetinin kurulması ve bu konudaki yasal adımların süratle atılması.

 

3-Filistin Kurtuluş Örgütü’nün etkin ve işlevsel bir hale getirilmesi için çalışılması ve Kahire Anlaşmasının maddeleri doğrultusunda hazırlık komitelerinin süratle harekete geçirilmesi.

 

4-Çok partililik ilkesi doğrultusunda Özerk Yönetimin bilinen yasaları çerçevesinde siyasi katılım ilkesinin vurgulanması.