VoA: Suriyeliler, HTŞ’nin aşırılıkçılara karşı tutumunu şüpheyle karşılıyor

img
VoA: Suriyeliler, HTŞ’nin aşırılıkçılara karşı tutumunu şüpheyle karşılıyor YDH

Amerika'nın Sesi, Suriyelilerin HTŞ'nin bünyesindeki Selefi gruplardan ötürü endişeli olduğunu ve örgütün daha aşırıcı unsurlarını kontrol altına alıp alamayacağından şüphe duyduğunu bildirdi.




YDH - Amerika'nın Sesi (VoA), Suriye'de pek çok insanın, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) içindeki aşırı unsurların etkisinden endişe duyduğunu bildirdi.

Örgütün lideri Ebu Muhammed el-Colani, Şam'a ulaşmasının ardından "daha ılımlı" bir duruş sergilemişti. Habere göre Colani, ülkedeki farklı etnik ve dini gruplar arasında hoşgörü ve birlikte yaşam temelli bir devlet kurma sözü verdi.

Site, pek çok Suriyelinin HTŞ'nin daha aşırıcı unsurlarını kontrol altına alıp alamayacağından şüphe duyduğunu aktardı.

Haberde "Mısıri" takma adıyla anılan bir Şam sakininin ifadelerine de yer verildi. Mısıri, bu durumun mevcut istikrarın kısa ömürlü olabileceğine işaret etti.

Mısıri, "HTŞ'nin değişmeye çalıştığını biliyoruz ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak çevremdeki insanları endişelendiren iki nokta var: İlki, Colani’nin samimiyeti, ikincisi ise grubundaki en radikal unsurlar üzerindeki gerçek kontrolü," dedi.

Ayrıca Mısıri, "Genel olarak Suriyeliler, muhafazakâr olanlar da dahil, aşırılığa eğilimli değiller. Eğer Colani verdiği sözleri tutar ve adamlarını kontrol ederse, Suriyeliler onu destekler. Ancak eğer radikaller kontrolü ele geçirirse, Suriyeliler onlara karşı ayaklanır," diye konuştu.

Suriye'deki İslamcı gruplar konusunda uzman olan Eymen Cevad et-Temimi ise, HTŞ'nin liderliği ile yıllarca farklı dini gruplar ve mezhepler hakkında propagandayla beslenen üyeler arasında önemli bir gerilim olduğunu söyledi.

Temimi, bazı üyelerin topluca Aleviler ve Hristiyanlar gibi grupları suçlama eğiliminde olduğunu ve saldırı ve hakaretlere karışabileceğini belirtti.

Haberde, Hama'nın Hristiyanların çoğunlukta olduğu Sukaylebiye kentinde militanların bir Noel ağacını ateşe verdiği ve ardından HTŞ'nin fail olarak yabancı militanlara işaret ederek söz konusu şahısların cezalandırılacağını açıkladığı ifade edildi.

Yıllar içinde farklı ülkelerden gelen, özellikle Çin'in Müslüman Uygur bölgesinden savaşçıların HTŞ’ye katıldığı belirtilen haberde, HTŞ içinde Uygurların en bilinen grup olduğu vurgulandı.

Öte yandan, Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nden araştırmacı Aaron Zelin, HTŞ'nin ana kadrosunda Colani'nin mevcut ılımlı yaklaşımına bir muhalefet olmadığını söyledi.

Fakat Zelin, "Eğer HTŞ'nin sağ kanadındakiler harekete geçerse, HTŞ ve geçici hükümet bu kişileri tutuklayabilir," değerlendirmesini yaptı.

Zelin, aşırı sağcı unsurların ne kadar ileri gidebileceğine dair pek çok iç tartışmanın olduğunu ifade etti.

Zelin, "Bazıları bekleyip göreceğiz diyor. Eğer bu sadece bir halkla ilişkiler kampanyasıysa, farklılıklar, değişiklikler ve tepkiler görmemiz mümkün," dedi.

Newlines Enstitüsü'nde araştırmacı olan Carolyn Rose ise, Colani’nin HTŞ'deki daha aşırıcı grupları, geçici hükümeti ve 1 Mart 2025 sonrası yeni hükümeti marjinalleştirmeye çalışacağını düşündüğünü belirtti.

Rose, bu yaklaşımın, yabancı hükümetlerin normalleşme, yaptırımların hafifletilmesi ve belirli terör örgütleri listesinden çıkarmayı sürdürmesi halinde özellikle başarılı olabileceğini söyledi.

Rose, "Tutum değişikliğini teşvik etmek için bir havuç stratejisi uygulanabilir," ifadelerini kullandı.



Makaleler

Güncel