İsrail'in Suriye'nin güneyindeki Kuneytra iline yönelik devam eden askeri saldırıları, evlerin yıkılmasına, tarım arazilerine erişimin kısıtlanmasına ve yerel halkla şiddetli çatışmalara yol açarken, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin İsrail saldırganlığına karşı eylemsizliği ise dikkatleri çekiyor.
YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, eski meşru Suriye hükümetinin Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından, İsrail işgal güçleri ilerlemeye, evleri yıkmaya ve tarım arazilerine erişimi kısıtlamaya devam ederken Suriye'nin güneyindeki Kuneytra sakinleri arasında hayal kırıklığı artıyor.
İsrail işgalci birlikleri, Suriye ile İsrail arasında 1974'te yapılan ateşkesle işgal altındaki Golan Tepeleri'nde oluşturulan ve BM tarafından denetlenen tampon bölgenin bir parçası olan bölgeye, Esed’in geçen ay devrilmesinden kısa bir süre sonra girdi.
İsrail ordusunun tampon bölgenin ötesine geçerek Suriye topraklarına girmesi, işgalci İsrail güçlerinin evleri yıktığını ve bazı bölgelerde çiftçilerin tarlalarına erişimini engellediğini bildiren bölge sakinlerinin protestolarına neden olurken en az iki olayda İsrail askerleri protestoculara ateş açtı.
Associated Press'e (AP) göre, küçük köyler ve zeytinliklerle dolu kırsal bir bölge olan Kuneytra’nın sakinleri, hem İsrail'in devam eden ilerleyişi hem de Suriye'nin yeni gayrimeşru yönetiminin ve uluslararası toplumun eylemsizliği karşısında hayal kırıklıklarını dile getirdi.
Evi, eskiden Esed'in iktidar partisinin adını taşıyan Baas Şehri olarak bilinen ve şimdi Selam Şehri olarak adlandırılan il başkentindeki yeni barikatlı bölgenin hemen içinde yer alan Rinata Fastas, AP'ye yaptığı açıklamada işgalci İsrail güçlerinin yerel hükümet binalarına baskın düzenlediğini ancak henüz yerleşim alanlarına girmediğini söyledi.
Fastas, İsrail birliklerinin bölgeye daha fazla ilerleyebileceği ya da zaten ele geçirdikleri toprakları kalıcı olarak işgal etmeye çalışabileceği endişesini dile getirdi.
Fastas şunu sorguluyor:
“Peki neden yeni Suriye devletinde hiç kimse çıkıp Kuneytra vilayetinde yaşanan ihlallerden ve halkın haklarına karşı yapılanlardan bahsetmiyor?”
Aynı bağlamda, Birleşmiş Milletler son zamanlarda İsrail'i belirlenen tampon bölgeye girerek 1974 ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçluyor.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail askerlerinin “İsrail'in güvenliğini sağlayacak başka bir düzenleme bulunana kadar” bölgede kalacağını belirtti.
Netanyahu bu açıklamayı Suriye'nin en yüksek dağı olan ve şu anda İsrail'in kontrolü altında bulunan Hermon Dağı'nın [Cebel el-Şeyh] karla kaplı zirvesinden yaptı.
Buna karşılık olarak yeni Suriye rejimi, İsrail'in hava saldırıları ve Suriye'ye yönelik toprak işgallerini BM Güvenlik Konseyi'ne resmen şikayet etti.