Batılı diplomatlar, HTŞ rejiminin yabancı militanları üst düzey askeri görevlere atama planlarından dolayı uyardı. Bu hamlenin güvenlik riskleri taşıdığı ve Suriye'nin uluslararası imajını zedeleyeceği ifade edildi.
YDH - Batılı diplomatlar, Suriye'de iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimini, yabancı militanları üst düzey askeri pozisyonlara dahil etme kararı nedeniyle uyardı.
Reuters ajansının haberine göre, ABD, Fransa ve Almanya’dan üst düzey yetkililer, bu atamaların uluslararası güvenlik endişelerini artırdığı ve Suriye'nin imajına zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu.
Amerikalı bir yetkili, bu uyarının ABD'nin Suriye'nin yeni yönetimine bu adımı yeniden değerlendirme çağrısında bulunduğu çabaların bir parçası olduğunu belirtti.
Uyarının, ABD’nin HTŞ rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani ile çarşamba günü cumhurbaşkanlığı sarayında gerçekleştirdiği bir toplantıda dile getirildiği ifade edildi. Yetkili, “Bu tür atamalar, ABD ile olan itibarlarını korumalarına yardımcı olmayacaktır,” dedi.
Fransa ve Almanya dışişleri bakanları Jean-Noël Barrot ve Annalena Baerbock da 3 Ocak’ta Colani ile yaptıkları görüşmelerde yabancı militanların orduya alınması konusunu gündeme getirdi.
Reuters, HTŞ rejiminin orduya Uygur, Ürdün ve Türkiye’den gelen militanlar dahil olmak üzere yabancı militanlar aldığını aktardı. Haberde, rejimin Savunma Bakanlığı’nın toplam 50 askeri pozisyondan 6’sını yabancılara tahsis ettiği ifade edildi.
Geçen yılın sonunda, Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan atamalarda, 49 subay görevlendirilmişti. Bunların arasında önemli Suriyeli silahlı grupların liderleri de bulunuyordu. Bir Suriyeli askeri kaynağa göre, bu atamalar arasında en az üçü general rütbesinde ve üçü albay rütbesinde olmak üzere yabancı militanlar da yer aldı.
Batılı yetkililer, bu adımın Suriye yönetimi için uluslararası arenada güvenlik endişelerine neden olabileceğini ve yerel halk arasında yönetimin niyetleri konusunda şüphe uyandırabileceğini belirtti.
Bu endişelere rağmen yeni rejim, yabancı militanlara ve ailelerine Suriye vatandaşlığı verilmesi konusunda adımlar atabileceğini ve onların ülkede kalmalarına izin vereceğini açıkladı.
Suriye'deki vekalet savaşının ilk yıllarında binlerce yabancı militan, muhalif gruplara katılmıştı. Bu militanlar, kendi gruplarını oluşturmanın yanı sıra IŞİD gibi mevcut oluşumlara veya HTŞ gibi gruplara katılmıştı.