Donald Trump’ın eski danışmanı Steve Bannon, Elon Musk’ı H-1B vizesi ve göçmen politikaları nedeniyle sert bir şekilde eleştirerek Musk’ın politik etkisinin azaltılması gerektiğini savundu. Trump’ın bazı destekçileri de bu tepkilere katılırken, eski başkan Trump H-1B programına destek verdi.
YDH - Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Washington’dan kovulması gereken “kötü adam” olarak anılmaya bşaladı
İtalyan gazetesi Corriere della Sera’ya konuşan, Ocak-Ağustos 2017 döneminde Donald Trump’ın başkanlık danışmanlığını yapan Steve Bannon, “Elon Musk’ı buradan, başkanlık yemin töreninden önce kovacağım. Amacım bu adamı alt etmek,” ifadelerini kullandı.
Musk’a yönelik eleştirilerin temelinde, Amerikan şirketlerinin “uzmanlık gerektiren alanlarda” nitelikli yabancı işçiler çalıştırmasına olanak tanıyan H-1B vizesine verdiği destek olduğu öne sürülüyor.
Bu program kapsamında işverenler, Amerikan yurttaşları için zorunlu olan bazı şartları sağlamak zorunda değil ve daha düşük maaşlar ödeyebiliyor.
Bannon’a göre, bu uygulama Musk ve diğer büyük iş insanlarını zenginleştiriyor: “Tüm göçmenlik sistemi büyük teknoloji şirketlerinin yöneticileri tarafından kendi çıkarlarına göre kullanılıyor ve halk bu durumdan memnun değil.”
Trump’ın ilk başkanlık dönemi (2017-2021) boyunca yönetimi, H-1B programını Amerikan iş gücünü koruma amacıyla sınırlamaya çalıştı. Ancak 2022-2024 seçim kampanyası sürecinde Trump bu tutumunu yumuşattı.
H-1B programının korunması ve genişletilmesi, Musk ve gelecekteki Hükümet Verimliliği Bakanlığında yer alması beklenen Vivek Ramaswamy tarafından destekleniyor.
Bu durum, Trump’ın çevresindeki bazı isimler ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri arasında rahatsızlık yarattı.
Trump’a yakın aktivist Laura Loomer ve eski Kongre üyesi Matt Gaetz, Musk ve Ramaswamy’yi sert şekilde eleştirdi.
Gaetz, “Biz onlardan göçmenlik politikalarını planlamalarını istemedik,” diye konuştu. Ancak aralık ayının sonuna gelindiğinde Cumhuriyetçi Parti üyelerinin iki iş insanına yönelik eleştirileri azaldı. Trump ise H-1B programını desteklediğini belirtti.
Musk’ın siyasi etkisinin artmasından rahatsızlık duyan sadece Bannon değil.
The Hill gazetesinin haberine göre, Cumhuriyetçi Parti’nin bazı üst düzey üyeleri de Musk’ın kadro oluşturma ve yasa yapma süreçlerine müdahil olmasından endişe ediyor.
Bu durum, aralık ayında geçici bütçenin kabulü sırasında belirgin hale geldi. Musk’ın etkisiyle Trump’ın, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında üzerinde uzlaşılan bir anlaşmayı reddettiği öne sürüldü.
2016-2017 yıllarında Bannon, Trump’ın "teorisyeni" olarak görülüyordu. Fakat eski başkanla yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle yönetimden ayrılmak zorunda kaldı.
Trump’ın 2020’deki seçim yenilgisinin ardından ilişkileri bir miktar düzeldi. Geçen yıl Bannon, 6 Ocak 2021’deki Kongre Baskını ile ilgili Kongre celplerine uymadığı gerekçesiyle dört ay hapis yattı.
Demokratlar ve az sayıdaki Cumhuriyetçi, baskını kışkırtmakla Trump’ı suçladı. Bannon, aşırı sağcı Breitbart News medya platformunun kurucularından ve “derin devletle mücadele” fikrinin öncülerinden biri olarak biliniyor.