Nevaf Selam’ın başkanlığında gerçekleştirilen hükümet kurma istişarelerinde, Hizbullah ve Emel Hareketi’nin boykotları devam etti. Milletvekilleri, hükümetin hızlı bir şekilde kurulması ve halkın beklentilerine yanıt verecek yapıda olması gerektiğini vurgularken, hükümetin teknokrat ve siyasi bir yapıda olması ihtimali öne çıkıyor.
YDH - Lübnan’da hükümeti kurmakla görevlendirilen Nevaf Selam’ın Mecliste başlattığı istişareler bugün de devam etti.
Şii ikili, Hizbullah ve Emel Hareketi, dün olduğu gibi bugün de bu gayri resmi istişarelere katılmadı.
Nevaf Selam, ikinci ve üçüncü turda milletvekillerinden Cemil es-Seyyid, Can Taluzyan, Usame Saad, Cihad es-Samed, Abdurrahman el-Bizri, Mişel Zahir, Gassan İskif, İhab Matar, Şerbil Mesad ve Abdülkerim Kebare’yi kabul etti.
Seyyid: Hükümeti baskı altında kuruyoruz
Selam, istişarelere ilk gelen Cemil es-Seyyid ile görüştü. Görüşme sonrası Seyyid, “Denge sağlanmalı, ancak paylaşımlar kabul edilemez. Başbakanın bu dengeye dikkat etmesi ve meclisin güvenini kazanması gerekiyor,” dedi.
Ayrıca, “güvenlik ve yargının herhangi bir grubun kontrolü altında olmaması gerektiğini” belirtti.
Taluzyan: Hükümet bir an önce kurulmalı
Can Taluzyan ise, hükümetin hızlı bir şekilde kurulmasını ve hükümet programının 30 gün içinde hazırlanmasını talep ederek, “Lübnan’ın tüm vatandaşlara ait olduğunu belirten anayasa önsözüne uygun bir yapı oluşturulmalı,” değerlendirmesini yaptı.
Saad: Güney halkımıza adalet sağlanmalı
Usame Saad ise, “Adil bir geçiş dönemi için ulusal uzlaşının sağlanması önemli,” açıklamasını yaparak hükümetin, İsrail’in Lübnan üzerindeki çıkar elde etme çabalarını engelleme rolüne dikkat çekti.
Güney halkının fedakarlıklarına vurgu yapan Saad, “Hükümet, şehit ailelerine sahip çıkmalı ve hızlı bir yeniden inşa süreci başlatmalı,” diye ekledi.
Es-Samed: İsrail’e karşı harekete geçilmeli
Cihad es-Samed, Selam’ın ulusal ve insani taahhütlerini överek, “14 bakandan oluşan ekstra parlamenter bir hükümeti destekliyorum,” ifadesini kullandı.
Es-Samed, hükümetin temel görevinin “İsrail’in güneyden tamamen çekilmesini sağlamak ve yeniden inşayı başlatmak” olduğunu vurguladı.
Bizri: Öncelik anayasa
Abdurrahman el-Bizri de, Selam’a desteğini ifade ederek, “Parlamento ve Jozef Aun’dan aldığı güven, halkın beklentilerine uygun bir hükümet kurma yolunda bir fırsattır,” diye konuştu.
Zahir: Vekillik ile bakanlık ayrılmalı
Mişel Zahir, hükümetin gençleri ülkeye geri kazandırmak ve bir devlet inşa etmek için çalışması gerektiğini söyledi. Vekillik ve bakanlık görevinin ayrılmasının önemine değindi.
Hizbullah ve Emel Hareketi’nin katılımı tartışılıyor
El-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, Hizbullah ve Emel Hareketi’nin istişarelere katılmamasının siyasi bir tepki olduğunu belirtti.
Ancak, Cumhurbaşkanı Jozef Aun’un Hizbullah ve Emel Hareketi ile uzlaşma sağlamak için devreye girdiği aktarıldı. Hükümetin teknokrat ve siyasi bir yapıda kurulması fikri üzerinde duruluyor.