Barzani: AKP aracılığıyla Türkiye’yle ilişki kurmak istiyorum

img
Barzani: AKP aracılığıyla Türkiye’yle ilişki kurmak istiyorum YDH

SAAF-Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ak Parti aracılığıyla




SAAF-Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ak Parti aracılığıyla Türkiye ile ilişki kurmak istediğini söyledi.

 

Fransız Le Monde gazetesine demeç veren Barzani, “Liderliğini Recep Tayyib Erdoğan’ın yaptığı Ak Parti aracılığıyla Türk hükümetiyle ilişki kurmak istiyorum” dedi.

 

Kerkük’ün Kürdistan’a ve Irak’a ait bir şehir olduğunu tekrarlayan Barzani, kentin durumunun normalleştirilmesini öngören Irak anayasasının 140. maddesi doğrultusunda belirleneceğini belirterek 1007 yılının sonuna kadar kentte referandumun yapılması gerektiğini söyledi.

 

“Kerkük bizim için önemlidir, hiçbir ülkenin buraya müdahale etmesine izin vermeyeceğiz” diyen Barzani, “Türkiye’deki seçimlerden sonra Türkiye ile diyalog daha da zorlaşabilir mi” şeklindeki bir soruya da “biz her şeyden önce konuşacağımız şeyler üzerinde incelemelerde bulunuyoruz. Daha aşırı muhafazakarların iktidara gelmesi durumunda diyalog imkanı da kalmayacaktır; ama Ak Parti’nin yeniden iktidar olması durumunda diyalog fırsatı daha da artacaktır” dedi.

 

Kürdistan bölgesinde bir ABD üssü kurulması ile ilgili konuya da değinen Barzani, “bu mesele, Kürdistan bölgesi ile ABD’nin anlaşması ile halledilebilecek bir meseledir. Şimdiye kadar bu mesele resmi olarak gündeme gelmemiştir; bununla birlikte Kürdistan bölgesinde bir Amerikan üssü kurulmasını olumlu karşılayacağız” dedi.