Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Belarus arasındaki güvenlik garantileri anlaşmasını onay için Duma'ya sundu. Anlaşma, bir ülkeye yönelik saldırının tüm birliğe saldırı olarak değerlendirilmesini ve Rusya'nın nükleer silahlarının kullanılmasını öngörüyor.
![](https://ydh.com.tr//images/logo2.png)
YDH - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile Belarus arasındaki güvenlik garantileri anlaşmasının onaylanması için alt parlamento kanadı Duma’ya sundu.
İlgili belgeye göre, bu anlaşma iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Anlaşmaya göre, İki ülke, Birlik Devleti üyesine yapılan silahlı bir saldırıyı, birliğin tamamına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirecek.
Rusya ve Belarus, taraf ülkelerden birine yönelik konvansiyonel silahlarla yapılan ve devletin egemenliğini veya toprak bütünlüğünü tehdit eden bir saldırı durumunda Rus nükleer silahlarını kullanabilecek.
Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, yasa tasarısının öncelikli olarak ele alınacağını belirtti.
Volodin, anlaşmada öngörülen önlemlerin devletlerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacağını düşünüyor.
Volodin, "Bu, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen sürekli provokasyonlar karşısında özellikle önemlidir," dedi.
Putin, 5 Aralık 2024'te Birlik Devleti çerçevesinde Belarus ile güvenlik garantileri anlaşması imzalanması talimatını vermişti.
İlgili belgede, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın (Dışişleri Bakanlığı) imza görüşmeleri sırasında prensipte değişiklik yaratmayan değişiklikler yapabileceği belirtilmişti. Belgede, anlaşmanın en üst düzeyde imzalanması gerektiği de vurgulanmıştı.
Belarus Devlet Başkanlığının internet sitesinde 4 Aralık'ta yayımlanan bilgiye göre, Aleksandr Lukaşenko güvenlik garantileri anlaşması taslağını onaylayan bir kararnameyi imzalamıştı.
Rusya ve Belarus liderleri, 6 Aralık'ta Birlik Devleti çerçevesinde güvenlik garantileri anlaşmasını imzaladı.
Anlaşma, Minsk'te yapılan Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi toplantısının ardından imzalandı.
Putin, anlaşmanın savunma, egemenliğin korunması, bağımsızlık ve anayasal düzenin yanı sıra toprak bütünlüğü ve dokunulmazlığının sağlanmasına yönelik karşılıklı yükümlülükleri belirlediğini ve "mevcut tüm güç ve araçların kullanılacağını" belirtti.
Bununla beraber Putin, bunun Rus taktik nükleer silahlarını da içerdiğini söyledi.
Lukaşenko ise 6 Aralık'taki görüşmede, anlaşmanın ve iki ülkenin güvenlik konseptinin onaylanmasının askeri alanda "emsalsiz bir koordinasyon düzeyine" ulaşılmasına yardımcı olacağını ifade etti.