Afrikalı liderlerden sömürgeci güçlerden kölelik tazminatı talebi

img
Afrikalı liderlerden sömürgeci güçlerden kölelik tazminatı talebi YDH

Etiyopya'da toplanan Afrikalı liderler, 15 ve 19. yüzyıllar arasında Avrupalı tüccarlar tarafından kaçırılıp köle olarak satılan 12,5 milyon Afrikalının maruz kaldığı kölelik için eski sömürgeci güçlerden tazminat talep etti.




YDH - Reuters'ın haberine göre, Etiyopya'da bu hafta toplanan Afrikalı liderler, kölelik ve sömürgecilik tazminatları konusunda yeni bir kampanya başlatmaya hazırlanıyor.

Ancak, eski sömürgeci güçlerin çoğu, tarihi hatalar için tazminat ödemeyi reddettiği için bu liderlerin engellerle karşılaşması muhtemel görünüyor.

Birinci ve 19. yüzyıllar arasında en az 12,5 milyon Afrikalı, çoğunlukla Avrupalı tüccarlar tarafından kaçırılıp köle olarak satılmıştı.

Ajansın aktardığına göre, Addis Ababa'daki Afrika Birliği zirvesinde liderler, mali tazminat, geçmişteki hataların resmi olarak kabul edilmesi ve politika reformları gibi tazminatların nasıl olması gerektiğine dair "birlik vizyonu" oluşturmayı planlıyor.

Afrika Birliği'ne bağlı Ekonomik ve Sosyal Kültürel Konseyi internet sitesinde, "Tazminatlar Addis Ababa'daki sıcak konu," ifadelerini kullandı ve "Tazminat tartışmasının, Afrika ile zengin Batılı ülkeler arasındaki ırkçılıktan ekonomik eşitsizliğe kadar sömürgecilik ve köleliğin günümüzdeki mirasını ele alması gerekiyor," dedi.

Tazminat tartışmalarının büyük bir kısmı, özellikle İngiltere ve Portekiz gibi eski sömürgeci güçler nezdinde, mali ödemeler üzerine yoğunlaşıyor.

Fakat destekçiler, geçmişin telafisinin pek çok farklı şekilde olabileceğini savunuyor.

Ekonomik ve Sosyal Kültürel Konseyi Sekreterya Başkanı William Carew, "Reformlar sadece tazminatlarla sınırlı değil, gelecek nesillerin geçmişini kabul eden ve onları daha parlak bir geleceğe taşıyan bir dünyayı miras almasını sağlamakla ilgili," diye konuştu.

Afrika Birliği ise yaptığı açıklamada, "Afrika için tazminatlar, yerli halklardan toprakları alınan ülkelerde toprakların iadesini ve kültürel eserlerin geri verilmesini içerebilir," dedi.

Birlik ayrıca, "eşitsizliği pekiştiren politikaların değiştirilmesi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların eski sömürgeci güçleri sorumlu tutması gerektiği" konusuna da dikkat çekti.

Afrika Birliği, "Bu durum, diplomatik baskı veya uluslararası mahkemelerde yasal işlem gerektirebilir," diye ekledi.



Makaleler

Güncel