ABD'nin Çin'e karşı üstünlüğünü koruyabilmesi için “üç temel değişiklik” öneren The Economist’e göre, Pentagon'un savunma alımlarında “sistemik bir revizyona” ihtiyacı var.
![](https://ydh.com.tr//images/logo2.png)
YDH- ABD ordusunun, Çin'e karşı savaş yürütebilecek ve kazanabilecek dünya çapında bir askeri güç olma statüsünü korumak için üç şeyi değiştirmesi gerektiğini söyleyen The Economist'e göre, bunlardan ilki, silahlı kuvvetlerin kendisi, özellikle de nasıl ve ne ile savaştıkları.
İkincisi, odağını daha yeni ve yaratıcı girişimlere kaydırması gereken savunma sanayii. Üçüncüsü ise en az anlaşılan ve değişme olasılığı en düşük olan, ancak diğer her şeyin çözümü için kritik öneme sahip olan da savunma harcamalarının “domuz fıçısı” politikası.
Haber, Ukrayna'daki cephe hatlarında, çeşitli sensörlerle donatılmış uyduların ve insansız hava araçlarının savaş alanının her santimini sürekli olarak izlediğini ve yapay zekanın (AI) topladıkları bilgileri anında analiz ettiğini belirtti.
Dergiye göre, her iki taraf için de artık hareket eden her şeyi fark etmek ve saldırmak geçmişe göre çok daha kolay, bu yüzden büyük, eski moda saldırılar bu kadar az ilerleme kaydetmekte.
Economist, Amerika’nın Afganistan ve Irak'ta konuşlandırılanlardan daha güçlü ve daha ucuz insansız hava araçlarının yanı sıra hedeflerin tanındığı ve hedeflendiği bir yapay zeka “öldürme zinciri” geliştirmede Ukrayna birliklerine yardım ederek bu dönüşümlerde “önemli bir rol” oynadığını iddia etti.
Economist’e göre, “silahlarının performansını değerlendirmek ve gerekli ayarlamaları yapmak üzere düzenli olarak Ukrayna'yı ziyaret eden ABD'li şirketler” de bu konuda ön saflarda yer alıyor.
Askerlerin drone'ların istila ettiği bir savaş alanıyla başa çıkmak için gerekli ekipman ve eğitimden yoksun olduğunu söyleyen Economist, “aydan aya gelişen silahları satın almak Amerika'nın yıllarını alıyor.” dedi.
Economist’e göre, bu nedenle, Pentagon'un nasıl angaje olduğu ve neyi nasıl satın aldığı konusunda “sistemik bir revizyona” ihtiyacı var.