Sahel'de Fransız askeri hakimiyeti sona eriyor

img
Sahel'de Fransız askeri hakimiyeti sona eriyor YDH

Sahel ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ederken, Fransa, Fildişi Sahili'ndeki askeri üssünü yerel yetkililere devrederek Batı Afrika'daki yabancı askeri varlığına son verme yolunda bir adım daha attı.




YDH- Fransa, Fildişi Sahili'ndeki askeri üssünü yerel yetkililere devrederek Batı Afrika'daki yabancı askeri varlığına son verme yolunda bir adım daha attı.

Port-Bouet'teki törene Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu da katıldı ve Fransa'nın tamamen çekilmek yerine “varlığını dönüştürdüğü” konusunda ısrar etti.

El-Meyadin, buna rağmen bu hareketin, bölgedeki Fransız askeri etkisinin giderek artan bir şekilde reddedilmesini simgelediğini ileri sürdü.

Fransız medyası “BFM TV”nin aktardığına göre Lecornu, “Fransa varlığını dönüştürüyor, Fransa geri çekilmiyor. Bu nedenle, ortak ekibin belkemiğini oluşturan 80 Fransız askeri, silahlanmaya ve buradaki Fransız askeri varlığını meşrulaştırmaya gelecek” dedi.

Yetkililer bu kararın, ülkelerin kendi güvenlikleri üzerindeki kontrollerini yeniden ele geçirdikleri Sahel boyunca yayılan Batı karşıtı duygu dalgasının ardından gelmesine dikkat çekti.

Senegal, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye'nin ulusal egemenliği koruma ihtiyacını vurgulamasıyla, kalıcı Fransız üslerini 2025 ortasına kadar kapatmayı planlamakta.

Benzer şekilde Fransa, yerel hükümetlerin yabancı müdahalenin devamını reddettiği Mali, Burkina Faso ve Nijer'den de kovuldu.

Çad'da Fransa'nın çıkışının hemen ardından Türkiye, Abéché'deki eski Fransız üssünü devralmak üzere devreye girerek yeni stratejik ortaklıklara doğru bir kayışın sinyalini verdi.

Bu arada Nijer'in geçici lideri General Abdurrahmane Tchiani, Fransa'yı Sahel'de terörizmi finanse etmekle suçlayarak Batılı güdülere karşı artan güvensizliği ortaya koydu.

Sahel ülkeleri bağımsızlıklarını ilan ederken, Batı Afrika'daki Fransız askeri hakimiyeti dönemi de sona ermekte.

Kasım 2024'te Nijer, Sahel Halklarıyla Dayanışma Konferansı'na ev sahipliği yaparak aktivistleri, akademisyenleri ve anti-emperyalist liderleri, egemenlik arayışlarında Sahel Devletleri Konfederasyonu'nu (Nijer, Mali ve Burkina Faso) desteklemek üzere bir araya getirdi.

Konferans, Fransız ve Amerikan güçlerinin Batı Afrika'dan çekilmesi çağrısında bulunan ve bölgenin neokolonyal kontrolden kurtulma kararlılığını yansıtan Niamey Deklarasyonu ile sona erdi.