Azerbaycan’dan Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk girişimi

img
Azerbaycan’dan Türkiye ile İsrail arasında arabuluculuk girişimi YDH

Azerbaycan, Suriye'deki yeni düzende İsrail ile Türkiye arasında artan gerilimi azaltmaya çalışıyor. İsrail'in Suriye'deki Kürtlere verdiği destek ve Rusya'nın bölgedeki varlığını sürdürme çabaları Azerbaycan tarafından eleştirilirken, Aliyev rejimi iki ülke arasında arabuluculuk yaparak çatışmayı önlemeyi hedefliyor.




YDH - Son haftalarda İsrail'in, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimine yönelik mesajları ve askeri operasyonları arttı.

Bu durum, İsrail ile Suriye'deki mevcut rejimi himaye eden Türkiye arasındaki çatışma rotasını belirginleştirdi. Başbakan Benyamin Netanyahu'nun, Şam'ın güneyini silahsızlandırma iddiası ölümlere yol açan saldırılara ve Suriye'de İsrail karşıtı protestolara neden oldu.

Netanyahu ve Savunma Bakanı İsrail Katz'ın, HTŞ rejimine yönelik tehditleri, Dürzi azınlığı koruma bahanesiyle yapıldığı kaydedildi.

Aynı zamanda, Reuters haber ajansı, İsrail'in Amerikalıları, Suriye'deki Rus üslerini terk etmeye ikna etme girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Ynet'te yer alan haberlere göre de Netanyahu'nun askeri sekreteri Roman Gofman'ın Moskova'da aynı konuda yaptığı bir dizi görüşme, İsrail'in, Türkiye'nin ülkedeki etkisini dengelemek için Rusya'yı Suriye'de tutmaya çalıştığını doğruladı.

Bu gelişmelerin arka planında, hem Türkiye hem de İsrail ile yakın ilişkilere sahip Azerbaycan, iki ülkeyi uzlaştıracak ve çatışmayı önleyecek mesajlar vermeye çalışıyor.

Fakat Azerbaycan yönetiminin tutumunu bilen kaynaklar, İsrail'in, eski Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esed sonrası Suriye'de Türkiye'nin etkisini sınırlama iddiasının gerçeklikle bağdaşmadığını belirtiyor.

Azerbaycan'dan gelen mesajlar, özellikle İsrail'in Suriye'deki Kürtlere verdiği açık destek konusunda sertleşiyor.

Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar, aralık ayından bu yana birkaç kez uluslararası toplumun, ülkedeki Kürt azınlığı koruması gerektiğini açıkladı.

Haaretz gazetesine konuşan Azerbaycan'daki kaynaklar, İsrail'in, Rus varlığını Suriye'de sürdürme girişimlerinin de beyhude olduğunu söylüyor.

Kaynaklara göre, Rusya Suriye'de kalmayacak ve herhangi bir tutunma sağlamak istese bile, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek zorunda kalacak.

Bu arada Rusya, Suriye'deki askeri üslerini koruma ihtimalinin umut verici olmadığını kabul ediyor.

Azerbaycan Parlamentosunda Bakü ile Knesset arasındaki dostluk grubunda yer alan milletvekili Rasim Musabekov, Haaretz'e verdiği demeçte, "Stratejik müttefikimiz Türkiye ile stratejik ortağımız İsrail arasındaki yanlış anlaşılmaları ne kadar azaltabilirsek azaltmaya çalışacağız," dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, son aylarda İsrail'i iki kez ziyaret etti.

İlk ziyaretinde, el-Esed hükümetinin düşüşüyle aynı zamana denk gelen ziyarette, Cumhurbaşkanı İzak Herzog ve Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar ile görüştü.

İkinci ziyaretinde ise yaklaşık iki hafta önce Netanyahu ile görüşen Hacıyev, birkaç gün sonra Ankara'ya giderek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezi'ni yönetmiş olan Güney Kafkasya Araştırmaları Azerbaycan Enstitüsü Başkanı Ferhat Memedov, Haaretz'e yaptığı açıklamada, "Azerbaycan, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sistematik bir şekil almasını arzuluyor. En yakın müttefikimiz ve ortağımız arasında düşmanlık olmaması bizim çıkarımızadır," dedi.