İsrail, Trump'ın esirlerden sorumlu elçisinden rahatsız

img
İsrail, Trump'ın esirlerden sorumlu elçisinden rahatsız YDH

İsrailli yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump'ın esirlerden sorumlu danışmanı Adam Boehler'in Hamas yetkilileriyle görüşmesine sert tepki gösterdi. Siyonist rejim, bu görüşmenin kendi onayı olmadan yapıldığını ve Hamas'ı zayıflatmak yerine güçlendireceğini iddia ediyor.




YDH - ABD Başkanı Donald Trump'ın esirlerden sorumlu danışmanı Adam Boehler'in Hamas yetkilileriyle görüşmesi İsrail'de tepkiyle karşılandı.

Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in, Boehler ile yaptığı telefon görüşmesinde, görüşmenin "İsrail'in onayı olmadan" gerçekleşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği bildirildi. İsrailli yetkililer ve medya, Boehler'in açıklamalarını "safça" bularak tepki österdi.

Boehler'in Hamas ile görüşmelere devam etme ihtimalini dışlamaması üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD'li temsilcinin Hamas ile sadece bir kez temas kurduğunu ve bu girişimin sonuçsuz kaldığını belirtti.

Rubio, müzakerelerin ABD'nin Orta Doğu elçisi Steve Witkoff aracılığıyla ve Katar ile işbirliği içinde yürütüleceğini ifade etti.

Witkoff'un, ateşkes anlaşmasını ilerletmek amacıyla Doha'ya gitmesi bekleniyor.

İsrail Tarım Bakanı ve Güvenlik Kabinesi üyesi Avi Dihter, Ordu Radyosu'na yaptığı açıklamada, bu adımı "kötü, tehlikeli ve son derece sorunlu" olarak nitelendirdi.

Dihter, görüşmenin "İsrail tarafının bilgisi veya koordinasyonu olmadan" gerçekleştiğine dikkat çekti.

Yediot Ahronot gazetesi, Knesset (parlamento) üyesi Simha Rotman'ın, "Trump'ın rehinelerden sorumlu elçisi, onların geri dönüş dosyasına büyük zarar veriyor," şeklinde sözlerini aktardı.

İsmi belirtilmeyen İsrailli bir askeri kaynak ise Walla sitesine, "Washington ile Hamas arasındaki müzakereler İsrail için sürpriz oldu, zira bu durum İsrail'in çatışmaya geri dönme tehdidini engelliyor," diye konuştu.

Diğer yandan İsrail Maliye Bakanı Betsalel Smotriç, Washington'ın "İsrailliler adına müzakere edemeyeceğini" savundu. Smotriç, İsrailli yetkililerin, Trump'ın direnişi kırmak için "onlarla birlikte çalışacağını" söylediklerini belirtti.

Boehler'in açıklamalarına göre, Washington, kendi çıkarlarını ve esirlerinin çıkarlarını öncelik olarak görüyor.

Bu durum, ABD yönetiminin Hamas ile müzakerelere devam etme konusunda kararlı olduğunu gösteriyor.

Hamas'ın "yerini alacak" herhangi bir planın olmaması, hareketin "bertaraf edilmesi" hedefinin başarısız olduğunu gösteren bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Bunun yanı sıra Trump'ın eski İsrail Büyükelçisi David Friedman, X üzerinden yaptığı paylaşımda, Boehler'in "Hamas ile görüşmek ve onlarla üçüncü bir yol aramak için benzeri görülmemiş bir adım attığını" belirtti.

Friedman, Hamas ile herhangi bir anlaşmanın zaman kaybı olduğunu ve "dayanmayacağını" ifade etti.

The Times of Israel gazetesi, "Trump'ın rehine elçisi: Şaşkın ve tehlikeli derecede saf Adam Boehler'i tanıyın" başlıklı bir habere yer verdi.

Haberde, Hamas liderlerinin Boehler ile etkileşimde bulunduktan sonra "muhtemelen güldükleri" belirtilirken, İsrail'de kimsenin gülmediği ifade edildi.

Gazete, Boehler'i, "İsrail'i yok etmeye kararlı olan Hamas'ın insani unsurlarıyla özdeşleştiği" gerekçesiyle eleştirdi.

Ayrıca gazete, Boehler'in İsrail hükümetinin tutumunu alenen eleştirdiğini belirtti. Aynı şekilde gazete, Boehler'in İsrailli "rehineleri" "esirler" olarak tanımlamasını ve Hamas ile müzakere etme konusundaki İsrail endişelerine karşı "kayıtsızlık" göstermesini eleştirdi.

En önemli nokta olarak, Boehler'in Hamas'ın sonunda kendi kendine "paralize olmayı" seçeceğine inanması gösterildi ve bu durum, direniş örgütünün niyetlerini okuma konusunda "tehlikeli bir saflık" olarak değerlendirildi.