İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki kara harekatı 11. gününde ivme kaybetmiş görünüyor. İsrail hava saldırılarını sürdürürken, kara birlikleri kuzey ve doğudaki tampon bölgelerde sınırlı ve geçici ilerlemeler kaydediyor. Direniş ise çatışmalardan büyük ölçüde kaçınarak sivilleri korumayı ve ateşkes görüşmelerini tehlikeye atmamayı hedefleyen bir 'soğurma' politikası izliyor.

YDH - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde 11 gündür sürdürdüğü kara harekatı, hedeflerini tüketmiş ve yapılabileceklerin sınırına ulaşmış gibi görünüyor.
İsrail, hava saldırılarının hızını sabit tutarken, askeri araçlar Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya ve Beyt Hanun şehirlerinin kuzey ve doğu uçları ile Şucaiyye ve Zeytun mahallelerinin doğu uçlarına sızdığı tampon bölgelerde ve ayrıca Netzarim koridoru ile Refah kentinde yerinde sayıyor.
İsrail tankları bu bölgelerde gece saatlerinde birkaç yüz metre ilerleyip gündüz saatlerinde geri çekiliyor.
Sınır bölgelerinde ise evlerin havaya uçurulması ve yerleşim alanlarının yok edilmesi operasyonları devam ediyor.
İsrail'deki siyasi ve askeri yetkililer, kara harekatını Gazze Şeridi'nin güvenlik ve sivil kontrolünü ele geçirecek şekilde genişletme tehditlerinin dozunu artırırken, saha muhabirleri mevcut kara adımlarının bu hedefe daha sonra ulaşmak için bir hazırlık olabileceğini öne sürdü.
Buna karşılık direniş, çatışma seviyesini çok düşük tutuyor; çatışmaların yeniden başlamasından bu yana direniş ile İsrail arasında doğrudan bir temas kaydedilmedi.
Direnişe yakın kaynaklar, el-Ahbar gazetesine, devam eden bu "soğurma" politikasını bir dizi faktöre bağladı ve bunları şöyle özetledi:
— Mevcut çatışma turunun, kısmi bir esir takası anlaşması sağlamak amacıyla hava bombardımanı ve saha baskısıyla sınırlı kalacağı değerlendiriliyor. Bu nedenle direniş, herhangi bir direniş eylemine verilecek tepkinin genelde sivillerden ve yerinden edilmişlerden intikam alma şeklinde olduğu gerçeğinden hareketle, sivil halk üzerindeki baskıyı en düşük seviyede tutmak istiyor.
— İsrail, kara harekatına hazırlık olarak Beyt Hanun şehrini tahliye etmesine rağmen henüz sivil yerleşim alanlarının derinliklerine sızmadı. Binalardan ve bitki örtüsünden yoksun sınırdaki tampon bölgeler, operasyon ve temas için herhangi bir alan sağlamıyor. Dolayısıyla, direnişin eylemlerini, saldırının boşaltılmış mahallelere doğru derinlemesine ilerleyebileceği bir aşamaya ertelediği tahmin ediliyor.
— Direniş çevrelerinde, sükunet çabalarını baltalayacak bir "provokasyon" olmadan, ateşkes mutabakatlarını ikinci aşamaya taşımaya katkıda bulunmak amacıyla İsrail'e bir başarı görüntüsü verecek şekilde bu gerilimin geçiştirilmesi yönünde görüşler sıkça dile getiriliyor.
Sonuç olarak, direniş en iyi durumda olmasa da istediği takdirde etkili ve sert saha darbeleri indirebilecek kapasiteden yoksun değil.
Fakat mevcut durumda karar alma mekanizmasındaki belirleyici faktör, devam eden tehcir, açlık ve acil müdahalenin yokluğu nedeniyle büyük baskı altında olan Filistin iç cephesinin durumu.
Bu durum, direnişi eylemlerinde savaşın durdurulması umutlarını yok etmemeyi ve halkın acılarını artırmamayı önceliklendirmeye itiyor.