İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Türkiye ile çatışmasızlık anlaşmasında ilerleme kaydedildiğini açıklarken Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Suriye'de İsrail ile çatışma aramadıklarını belirttiği bildiriliyor.

YDH- Katar sermayeli haber kaynağı Middle East Eye’ın (MEE) bildirdiğine göre, İsrail ve Türkiye, herhangi bir yanlış anlaşılmayı ve orduları arasında olası çatışmaları önlemek için Suriye'de bir çatışmasızlık hattı kurulması üzerine görüşmelerde bulundu.
Türk-İsrail iletişimine aşina ayrı bir kaynak, her iki ülkenin de bir çatışmasızlık hattı kurmak için müzakerelerde bulunduğunu doğruladı.
Geçtiğimiz hafta, İsrail hava kuvvetleri Suriye'de Hama Hava Üssü ve Türkiye'nin yakında konuşlanmayı planladığı Tiyas Hava Üssü (T4 olarak da bilinir) dahil olmak üzere askeri tesisleri hedef alan birkaç hava saldırısı düzenledi.
Saldırılar, Ankara'nın T4 üssünü denetlemek ve yeniden inşa için ön değerlendirme yapmak üzere teknik bir ekip göndermeye hazırlandığı sırada gerçekleşti.
İki batılı yetkili, MEE'ye İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Türkiye'nin varlıklarını oraya yerleştirmesinden önce İsrail'in T4 üssüne saldırmak için kısıtlı bir süresi olduğunu mevkidaşlarına bildirdiğini söyledi.
Türkiye'nin üssü ele geçirmesinin ardından üssün İsrail operasyonlarına kapalı olacağını söylediği bildirildi.
MEE, ‘’İsrail güçleri tarafından saldırıya uğrayan Türk ordusunun, yanlışlıkla bile olsa, büyük bir çatışmayı tetikleme riski taşıdığını ancak üslere hava savunma sistemlerinin getirilmesinin, İsrail uçaklarının bölgede faaliyet göstermesini de engelleyeceğini’’ iddia ediyor.
MEE geçen hafta Ankara'nın gözetleme ve saldırı dronları konuşlandırmak için T4 üssünü devralma sürecinde olduğunu bildirdi; ayrıca Türkiye Hisar tipi hava savunma sistemleri kurmayı planlıyordu.
Türk ordusu sonunda üssün içinde ve çevresinde uçak, insansız hava aracı ve füzelerden gelen tehditlere karşı koymak üzere tasarlanmış kısa, orta ve uzun menzilli yeteneklere sahip katmanlı bir hava savunma sistemi kurmayı hedefliyor.
Planların, üssün yeniden inşası tamamlanana kadar Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin geçici olarak konuşlandırılmasını içerdiği bildiriliyor.
Aynı batılı kaynaklara göre Netanyahu, hava saldırılarının ardından Türkiye ile bir çatışmasızlık anlaşmasına varılması konusunda ilerleme kaydedildiğine inanıyor ve müzakereler devam ediyor.
Netanyahu ayrıca İsrail'in, Türk varlığı da dahil olmak üzere, güney Suriye'nin tam silahsızlandırılması konusunda ısrar etmeye devam ettiğini belirtti.
Kaynak, "Hem İsrailli hem de Türk yetkililer aynı gün aynı açıklamaları yayınladılar ve Suriye'de birbirleriyle çatışma istemediklerini söylediler. Koordineli görünüyor." dedi.
Fidan: Türkiye çatışma aramıyor
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cuma günü Reuters'a Türkiye'nin Suriye'de İsrail ile çatışma istemediğini söyledi. Aynı ajans, üst düzey bir İsrailli yetkilinin tam olarak aynı ifadeleri kullandığı bir açıklamayı bildirdi.
Kaynak, kamuoyunun tehditlerine rağmen İsrail'in, çatışmasızlık düzenlemesinin bir parçası olarak Hama ve Palmira'daki Türk askeri üslerini kabul etmesinin muhtemel olduğunu ekledi.
Önerilen anlaşmaya göre Türkiye, şu anda işleyen bir ordusu olmayan Suriye'nin yeni hükümetine hava desteği ve askeri koruma sağlayacak.
Fidan Cuma günü "Suriyeliler adına konuşamayız. Suriye güvenliği Suriyeliler tarafından kararlaştırılmalı. İsraillilerle belirli bir anlayışa sahip olmak istiyorlarsa, bu onların işi." dedi.