İsrail medyası: Netanyahu-Trump görüşmesi bir hayal kırıklığı

img
İsrail medyası: Netanyahu-Trump görüşmesi bir hayal kırıklığı YDH

ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da bir araya gelen Netanyahu'nun etkisinin azaldığını söyleyen İsrail medyası, onun Washington'a bağımlılığının arttığını gösteren bir "diplomatik başarısızlık" olarak değerlendirdi.




YDH- İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Trump, görüşme için Oval Ofis'e girmeden önce Netanyahu'yu Batı Kanadı'nın dışında yumruk sallayarak karşıladı.

Alışılmadık bir hareketle, planlanan ortak basın toplantısı herhangi bir açıklama yapılmaksızın son dakikada iptal edildi. Netanyahu'nun bir önceki ziyareti sırasında ikili, Oval Ofis'te basına hitap etmiş ve resmi bir basın etkinliği düzenlemişti.

El-Meyadin’in bildirdiğine göre, İsrail medyası ziyaretin ardından, Netanyahu'nun Beyaz Saray gezisinin hiçbir kazanım elde edemeden ayrılması ve Başkan Trump tarafından alenen kenara itilmesi nedeniyle nasıl aşağılanmayla sonuçlandığına dair spekülasyon ve eleştirilerle dolup taştı. Netanyahu'nun azalan etkisini ve Washington'a olan bağımlılığının derinleştiğini vurguladı.

İsrail medyası, Netanyahu'nun Beyaz Saray ziyaretini siyasi bir atışa benzetti. Bir beyzbol metaforunu kullanan yorumcular, Trump'ın güvenlik ve ticaretten bölgesel jeopolitiğe kadar İsrail için “hayati” önem taşıyan konularda bir dizi falsolu atış yaptığını ve Netanyahu'nun her birini kaçırdığını söyledi.

İsrail’deki gözlemciler Netanyahu'nun bu görüşmedeki tavrının geçmişte ABD başkanlarıyla yaptığı görüşmelere kıyasla çok farklı olduğunu vurguladılar.

Daha önce sık sık “çatışmacı” ve “iddialı” bir tavır sergileyen Netanyahu’nun, bu kez Trump'ın yanında oturmuş, kameraların gözetimi altındayken sadece gülümsediği ve “darbeleri” sessizce karşıladığı kaydedildi.

Bu görüntüyü görmezden gelmenin zor olduğunu belirten İsrail basınına göre, bir zamanlar “güçlü” duruşuyla bilinen bir isim artık “pasif bir gözlemci” konumuna düşmüştü. Bu da onun siyasi açıdan savunmasız olduğunu, Trump üzerindeki etkisinin azaldığını ve ABD başkanının kaprislerine giderek daha fazla bağımlı hale geldiğini gösteriyordu.

İsrailli yorumcular, iki lider arasındaki özel tonun, kapalı kapılar ardında farklılaşmış olsa da kamuoyu önündeki görüntülerin daha sert bir hikaye anlattığını belirtti. İsrail basınında yer alan haberlerde Netanyahu stratejik bir ortaktan ziyade bir “sahne dekoru” olarak tanımlandı ve ironik bir şekilde geçmişte kendisine “saksı” muamelesi yapıldığına dair sözlerini yineledi.

Trump 30 dakikayı aşkın bir süre boyunca soruları tek başına yanıtlarken, Netanyahu büyük ölçüde kenara çekildi ve sessiz kaldı.

İsrail medyası, Netanyahu'nun, ABD'nin aralarında İsrail’in de bulunduğu 60’tan fazla ülkeye uygulayacağı kapsamlı gümrük vergilerinin açıklanmasının ardından Washington'a davet edilen ilk yabancı isim olmakla övünmesinin “acı ironisine” dikkat çekti.

Medya, Netanyahu'nun “diplomatik bir zafer”, belki de bir gümrük vergisi muafiyeti elde etmeyi umduğunu ancak elinde gösterecek hiçbir şey olmadan ayrıldığını belirtti.

İsrail medyasına göre, Netanyahu Trump'a “ABD ile ticaret açığını ortadan kaldıracağı” sözünü verdi ki bu sözü yerine getirebileceğinden pek çok kişi şüphe duyuyor. Trump ise bu jesti, Amerika'nın İsrail'e yaptığı yıllık 4 milyar dolarlık askeri yardımı hatırlatarak savuşturdu: “İsrail'e yılda dört milyar dolar veriyoruz. Bu çok fazla. Bu arada tebrikler. Fena değil,” diye espri yaptı.

İsrail medyası, Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump'la son görüşmelerindeki “uyumsuz ruh halini” karşılaştırmakta gecikmedi. Netanyahu'nun daha iki ay önce ABD Başkanı “Gazze'de Riviera” planını açıkladığında Trump'ın yanında “zaferle” durduğunu ancak bu kez atmosferin kesinlikle farklı olduğunu belirtti.

Trump'ın sürpriz bir şekilde İran'la doğrudan görüşmelere başlayacağını açıklaması, daha sert bir söylem ya da potansiyel bir askeri taahhüt bekleyen Netanyahu'yu gözle görülür bir şekilde sarstı. Bunun yerine, İran'ın nükleer programını “Libya örneğinde olduğu gibi tamamen” ortadan kaldıracak bir anlaşma çağrısında bulunarak sakin bir yanıt verdi.

İsrail basınına göre, Netanyahu Türkiye'nin Suriye'de artan nüfuzuna ilişkin “kaygıların” altını çizdi ancak Trump'ın yanıtı pek de güven verici değildi. Trump, Netanyahu'nun “endişelerini” Erdoğan'la olan yakın ilişkisine dair neşeli bir monologla küçümsedi, hatta Netanyahu “mantıklı davrandığı” sürece Türkiye ile ilgili sorunları çözebileceğini ima etti.

İsrailli yorumcular, Netanyahu'nun ziyaretinin amacını sorgularken, birçoğu bunun “diplomatik bir başarısızlık” olduğu sonucuna vardı. Netanyahu'nun Washington'dan eli boş döndüğünü, etkisinin azaldığını ve siyasi pozisyonunun daha da zayıfladığını savundular.

 



Makaleler

Güncel