Haaretz gazetesi, Türkiye'nin İsrail'in Suriye'deki eylemlerini eleştirirken diyalog çağrısı yaptığını, İsrail'in ise Suriye'deki Türk varlığına ilişkin sert söylemini yumuşattığını bildirdi.

YDH - Milli Savunma Bakanlığı dün, İsrail ile Türkiye arasında Azerbaycan'da yapıldığı ortaya çıkan görüşmelerin ardından dahi, İsrail'in Suriye'deki adımlarına karşı sert ifadeler kullandı.
Bakanlık, "İsrail, asılsız bahaneler kullanarak Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar vermeyi amaçlayan provokatif saldırılarına devam ediyor," değerlendirmesinde bulundu.
Ancak açıklamanın devamında daha uzlaşmacı bir ton takınan Bakanlık, Türkiye'nin "İsrail'i iyi komşuluk ilkelerine uymaya ve Suriye'nin istikrar ve güvenliğine katkıda bulunmaya davet ettiğini" söyledi.
Haaretz'in aktardığına göre, ilk olarak "siyasi bir kaynak" adına yapılan sert açıklamada, İsrail'in "Suriye'deki yabancı güçlerin konuşlanmasında herhangi bir değişikliği, özellikle de Tedmur bölgesinde Türk üslerinin kurulmasını" kabul etmeyeceği belirtildi.
Fakat sadece iki saat sonra İsrail Başbakanlığı, ev sahibi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür eden ve tarafların "güvenlik istikrarını korumak için diyalog kanalını sürdürme" konusunda anlaştıklarını belirten bir açıklama yayımladı.
Taraflar arasında koordinasyon gerektiren bir diğer alan ise İsrail'in Hamas ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde serbest bıraktığı bazı Filistinlilerin Türkiye'ye sürgün edilmesi süreci.
İsrailli zenginler Türkiye’ye gelmeye devam ediyor
Savaşın patlak vermesinin ardından Türkiye, diğer birçok ülke gibi, Ben Gurion Havalimanı civarına yönelik roket atışları nedeniyle İsrail'e ticari uçuşları durdurdu ve o zamandan beri yeniden başlatmadı.
Ancak Haaretz'in belirttiğine göre, çoğunlukla İsrailli iş insanlarına ait özel sivil uçaklar Türkiye'ye sık ve düzenli olarak gelmeye devam ediyor.
Aynı zamanda, İsrailli turistler de doğrudan uçuş olmamasına rağmen ülkeye gelmeye devam ediyor, ancak sayıları oldukça düşük.
‘Görüşmelerin temel amacı çatışmayı önlemekti’
Haaretz'in değerlendirmesine göre, dün Azerbaycan'da yapılan teknik görüşmelerin temel amacı iki ülke arasında “çatışmayı önlemekti.”
Görüşmeler kapsamında muhtemelen taraflardan her biri Suriye haritası üzerinde kendi çıkarlarını ve “kırmızı çizgilerini” belirledi ve birlikte çatışmayı önleyecek bir çerçeve oluşturmaya, hatta belki de taraflar arasında sürtüşmeyi önleyici kalıcı bir mekanizma kurmaya çalışıyorlar.
Gazete, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'de İran'ı bölgeden uzaklaştırmak ve cihatçı terörü önlemek gibi birçok ortak çıkarı bulunduğunu belirtti.
Reuters'ın geçen haftaki haberine göre, İsrail geçen ay sonunda Türkiye'nin güçlerini konuşlandırmayı düşündüğü üç hava üssünü vurdu. Habere göre, Türk askeri heyetleri 25 Mart'taki bombardımanın ardından T4 ve Tedmur üslerine yapacakları ziyaretleri iptal etti.
İsrail Başbakanlık Ofisi'nin, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi başkanlığındaki heyetin Azerbaycan'da Türk mevkidaşıyla görüştüğüne dair açıklaması ve bu açıklamanın sadece "kırmızı çizgilerden" bahsetmek yerine "her iki tarafın bölgedeki çıkarlarını" vurgulayan uzlaşmacı tonu, Haaretz'e göre İsrail'in gerçekten de taviz vermeye hazır olduğunu gösteriyor.