Maskat'taki diyaloğun yankısı: Kim, ne dedi?

img
Maskat'taki diyaloğun yankısı: Kim, ne dedi? YDH

İran ve Amerika, Umman’da gerçekleştirdikleri ilk dolaylı görüşmelerde, diyalog ve diplomasi vurgusu yaparak müzakerelere devam etme kararı alırken görüşmeler, uluslararası toplumdan temkinli bir iyimserlikle karşılandı.




YDH- İran ve ABD heyetleri, Umman'ın başkenti Maskat'ta Cumartesi günü bir araya geldi.

İran tarafına Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin, ABD tarafınaysa ABD Başkanlık Özel Temsilcisi Steven Witkoff’un başkanlık ettiği görüşmeler, İran’ın tercih ettiği şekilde dolaylı yürütüldü; her iki heyet ayrı odalarda bulunurken, mesajlar Umman Dışişleri Bakanı Bedir el-Buseydi aracılığıyla iletildi.

Müzakerelerin "verimli, sakin ve olumlu bir atmosferde" geçtiğini ifade ederken, görüşmelerin önümüzdeki Cumartesi yeniden başlaması konusunda mutabakat sağlandığını kaydeden Arakçi, ‘’Her iki taraf da kısa vadede bir anlaşmaya ulaşmak istiyor. Sadece görüşmek için görüşme yapılmayacak.’’ dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamalarda da görüşmelerin "yapıcı" geçtiği teyit edilirken, ABD Başkanı Donald Trump, süreci "İyi gidiyor ama çok konuşmak istemiyorum." sözleriyle değerlendirdi.

 

Bölgesel güçler İran-ABD temasını nasıl karşıladı?

Bu ilk ‘temas’, bölgesel ve uluslararası kamuoyundan ‘’temkinli bir iyimserlikle’’ karşılandı.

Görüşmelerin ardından birçok ülke resmî açıklamalarla süreci memnuniyetle karşıladı ve diplomatik çözüm yollarının desteklenmesi yönünde mesajlar verdi.

Ürdün, Umman’ın ev sahipliğine teşekkür ederek, diyalog ve diplomatik yollarla krizlerin çözümünü desteklediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Süfyan Kude bu tür girişimlerin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağını belirtti.

Mısır, İran ve ABD’nin yapıcı yaklaşımını ve Umman’ın kolaylaştırıcı rolünü takdirle karşıladığını belirtirken, diyaloğun dengeli anlaşmalara ve gerginliğin azalmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Bahreyn, görüşmeleri bölgesel güvenliğin güçlendirilmesi yönünde atılmış önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı, barışçıl çözüm yollarına dayalı girişimlere destek verdiklerini yineledi.

Fars Körfezi İşbirliği Konseyi (PGCC) Genel Sekreteri Cesim el-Budeyvi, Umman’ın ev sahipliğini “akılcı ve diyalog yanlısı bir duruş” olarak tanımlarken, bu temasların bölgede yeni iş birliği kapıları aralayabileceğine dikkat çekti.

Irak, görüşmeleri desteklediğini belirterek, bölgesel istikrar ve barış adına umut verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

Kuveyt, görüşmelerin bölgesel istikrara katkı sunacağı yönünde temennide bulunurken, Umman’ın diplomatik rolüne övgüde bulundu.

Suudi Arabistan, görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Riyad yönetimi, diyaloğun tüm bölgesel anlaşmazlıkların çözümünde esas alınması gerektiğini vurguladı.

Katar, görüşmelerin olumlu atmosferine ve Umman’ın yapıcı rolüne dikkat çekerken, diplomasi ve diyalogun çözümdeki önemine vurgu yaptı.

Rusya'nın Viyana’daki uluslararası örgütler nezdindeki daimî temsilcisi Mikail Ulyanov, görüşmelerin sonucunu "güven verici" olarak nitelendirdi.

Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Her iki taraf da görüşmeleri olumlu ve yapıcı olarak değerlendirdi. Bu umut verici,” dedi.



Makaleler

Güncel