Suudiler ile BAE arasında Hadramut üzerindeki mücadele kızışıyor

img
Suudiler ile BAE arasında Hadramut üzerindeki mücadele kızışıyor YDH

"Riyad ve Abu Dabi, yaklaşık on yıldır çatışmaları körükleyerek ve istikrarsızlığı sürdürerek aynı şeyi tekrarlıyor. Her biri, farklı yöntemler ve başlıklar altında da olsa aynı kartları oynuyor."




YDH - Suudi Arabistan ve BAE, Yemen'deki Hadramut vilayeti üzerinde nüfuz mücadelesi yürütüyor. Suudi Arabistan, Hadramut Aşiretler İttifakı'nı destekleyerek vilayetteki etkisini artırmaya çalışırken, BAE ise Güney Geçiş Konseyi (GGK) aracılığıyla bölgede varlığını sürdürüyor. El-Ahbar yazarı Lokman Abdullah'a göre taraflar arasındaki çıkar çatışması, askeri bir çatışma riskini de beraberinde getiriyor.

Yemen halkı kendisini öncelikli olarak Filistin halkını desteklemek, Gazze Şeridi'ni savunmaya katılmak ve ABD hava saldırılarına direnmekle yükümlü görürken, Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Güney Yemen topraklarında ikili bir mücadele yaşanıyor.

Bu mücadelenin bedelini ise yoksullukları ve ihtiyaçları giderek artan güney vilayetlerinin halkı ödüyor; bölgesel rakipler ise ülkenin kaynaklarını ve zenginliklerini heba ediyor.

Hatta bu mücadelenin hedeflerinin nüfuz paylaşımı, ülkenin zenginliklerini sömürme, kaynaklarını yağmalama, coğrafi konumunu kullanma ve ABD ile diğer Batılı güçlere sunma olduğu söylenebilir.

Karşılığında ise her iki ülkenin de rıza kazanması ve bölgedeki işlevsel rollerini güçlendirmesi amaçlanıyor.

Başta ABD olmak üzere bölgesel ve uluslararası tarafların, Sanaa yönetiminin kontrolündeki bölgelere yönelik kara savaşına hazırlık amacıyla yerel vekillerin saflarını birleştirme ihtiyacına rağmen, komşu ülkelerin, özellikle Suudi Arabistan ve BAE'nin ülkeyi ele geçirme hırsları, yerel taraflar arasındaki keskin ayrışma ve birbirlerine bağımlılıkları, askeri oluşumların kapsayıcı bir çerçevede birleşmesini engelliyor.

Riyad ve Abu Dabi, yaklaşık on yıldır çatışmaları körükleyerek ve istikrarsızlığı sürdürerek aynı şeyi tekrarlıyor. Her biri, farklı yöntemler ve başlıklar altında da olsa aynı kartları oynuyor.

Bu bağlamda, Suudi Arabistan destekli Hadramut Aşiretler İttifakı'nın çağrısıyla düzenlenen geniş katılımlı aşiret toplantısı cumartesi günü başladı.

Binlerce kişinin katıldığı ve organizatörler tarafından tarihi, dönüm noktası niteliğinde ve eşi benzeri görülmemiş olarak nitelendirilen bir halk katılımı gerçekleşti.

Katılımcılar, "vilayet dışından gelen vesayet ve hegemonyadan uzak", Hadramut'un kendi evlatları tarafından yönetilmesini ve "tam Hadramut yetkilendirmesini" talep eden sloganlar attılar.

Ayrıca, "Hadramut'un egemen kararının geri alınması ve vilayetin son on yıllarda maruz kaldığı marjinalleşmeye son verilmesi" gerektiğini vurguladılar.

Görünüşte, Aşiretler İttifakı, Suudi Arabistan'ın desteğiyle bu gerilim tırmanışında, vilayetin özerklik ve devlet kurumlarında adil temsil taleplerini yükseltiyor.

Bu tırmanış, iç siyasete, özellikle de vilayetten elini çekmesi için Güney Geçiş Konseyi'ne (GGK) ve dışarıya, öncelikle BAE'ye yönelik net mesajlar taşıyor.

"Hadramut'un siyasi ve idari geleceğinin kendi evlatlarının hakkı olduğu" vurgusuyla, dış askeri kontrolün sona erdirilmesi yönündeki artan talepler dile getiriliyor.

Bu, GGK'ye bağlı yerel bir oluşum olan "Hadrami Elit Güçleri"nden kurtulma gerekliliğine işaret ediyor.

Çatışma, GGK Başkanı Aydarus ez-Zubeydi'nin Ramazan ayında Mukalla'ya yaptığı ziyaretin ardından yeniden açıkça yüzeye çıktı.

Zubeydi, İttifak liderliğine saldırıda bulununca, İttifak Başkanı Amr bin Habriş, onu "Salih ailesinin elindeki bir araç" olarak nitelendirerek karşılık verdi. Bu durum, Yemen'deki Arap koalisyonunun vekil grupları arasındaki çatışmanın ve rekabetin derinliğini ortaya koyuyor.

Suudi Arabistan, sınır komşusu Hadramut'u güvenliği için stratejik bir zorunluluk ve arka bahçesi olarak görüyor. BAE ise onu sağlam kalelerinde kışkırtmaya çalışıyor.

Hadramut İttifakı hareketinin barışçıl olmasına özen gösterse de, özellikle Hadramut Aşiretler İttifakı'nın Hadramut Koruma Kuvvetleri adı altında özel bir askeri ve güvenlik gücü kurduğunu duyurmasıyla birlikte, silahlı bir çatışma olasılığına dair işaretler artıyor.

Zubeydi'nin Hadramut ziyaretinin ardından Riyad, bu ayın başında Bin Habriş'i acilen ziyaret etmeye davet etti ve burada Krallık tarafından ilgi gördü.

Ziyaret, aynı zamanda doğal kaynaklar açısından zengin olan vilayet üzerindeki kızışan nüfuz mücadelesi bağlamında önem kazandı.

Aşiretlerin hızla yükselen, etkisi olan ve sahada fiili varlığı bulunan, Krallığın kendisine özel silahlı bir güç kurarak desteklemeye çalıştığı Aşiretler İttifakı'nın derinleşen konumunu yansıttı.

Ziyaretin en dikkat çekici olayı, Hadramut Aşiretler İttifakı Başkanı'nın Suudi Savunma Bakanı Halid bin Selman ile görüşmesiydi.

Bu durum, vilayeti ayrılıkçı projenin vazgeçilmez ana parçası olarak gören ve kaybedilmesini, ülkenin petrol rezervlerinin büyük kısmını barındırması nedeniyle projenin ana mali kaynağı olduğu için büyük bir darbe olarak değerlendiren GGK'nin tepkisini çekti.

Yemenli siyasi çevreler o dönemde, görüşmenin Suudi Arabistan'ın Hadramut Aşiretler İttifakı'nı ve liderliğini, vilayet ve işleri konusunda Suudi Arabistan için ana bir dayanak olarak resmen onayladığı anlamına geldiğini değerlendirdi.

Bu sonuç olarak, Krallığın daha önce kuruluşunu denetlediği ancak daha sonra sahada herhangi bir fiili varlık gösteremeyen en önemli bileşenlerinden biri olan Hadramut Milli Meclisine bu rolü verme konusundaki desteğinden geri adım atması anlamına geliyordu.

Öte yandan GGK, kendisini Güney halkının meşru temsilcisi olarak görmekte ısrar ediyor ve Hadramut platosunda düzenlenen aşiretler arası toplantıyı kesin bir dille reddettiğini ifade etti.

GGK, gerçek bir halk uzlaşısı ve Hadramut halkının temsili olmadan düzenlenen herhangi bir toplantı veya etkinliğin, Güney'i ve onun adil davasını hedef alan komplolar bağlamında geldiğini vurguladı.

GGK, bu toplantının Hadramut'taki sosyal dokuyu bozmaya ve vilayeti terörden temizlemek ve kurumlarını korumak için büyük fedakarlıklar yapan başta Hadramut Elit Güçleri olmak üzere Güney güvenlik güçlerinin çabalarını baltalamaya yönelik önceki girişimlerin bir uzantısı olduğunu belirtti.

GGK'ye yakın çevreler, Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta dayatmaya çalıştığı fiili durumu kabul etmeyi dışlıyor ve liderliğinin, Suudi tarafının vekilleri aracılığıyla Hadramut vilayetini tekeline almasını önlemek için bir dizi karşı önlem alma kararı aldığını konuşuyor.

Çeviri: YDH