HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani, New York Times gazetesine verdiği mülakatta ABD'ye Suriye üzerindeki yaptırımları kaldırma çağrısı yaptı. Colani, Suriye'deki herhangi bir kaosun sadece komşu ülkeleri değil, tüm dünyayı etkileyeceği uyarısında bulundu.

YDH - Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani (şimdiki adıyla Ahmed eş-Şaraa), ABD'ye Suriye üzerindeki yaptırımları kaldırma çağrısında bulundu.
New York Times gazetesine verdiği mülakatta Colani, "Suriye'deki herhangi bir kaosun sadece komşu ülkelere değil, tüm dünyaya zarar vereceği" uyarısını yaptı.
Colani, HTŞ rejiminin hem Türkiye hem de Rusya ile anlaşmalar müzakere ettiğini açıkladı.
Ayrıca, her iki ülkeden de gelecekte askeri destek alma olasılığına işaret etti.
Colani, "Türkiye'nin Suriye'de askeri varlığı var, Rusya'nın da askeri varlığı var," dedi.
Eski anlaşmaları iptal ettiklerini ve yeni anlaşmalar geliştirmek için çalıştıklarını belirten Colani, gazeteye göre Rusya ve diğer ülkelerden ek silah alımına açık göründüğünü ima etti.
Gazete, Suriye'nin yaklaşık 14 yıl süren ve milyonlarca kişinin yurt dışına göç etmesine neden olan savaştan çıkıp Colani'nin yönetimi altında yeni bir döneme girerken, dünya güçlerinin ülkede yeniden karışıklık çıkması endişesini paylaştığını belirtti.
Gazete, Colani'nin güneydeki İsrail ve kuzeydeki Türkiye'nin farklı çıkarlarını uzlaştırması gerektiğini yazdı.
Ne önceki ne de mevcut HTŞ rejiminin İsrail ile resmi ilişkileri bulunmuyor. İsrail, eski Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esed'in düşüşünden bu yana Suriye'de yüzlerce hedefi vurdu.
İsrail, eski hükümetin askeri varlıklarının herhangi bir düşman grup veya kişinin eline geçmesini engellemeyi hedeflediğini belirtti.
Gazete, Colani'nin eski el-Kaide bağlantısına rağmen Batı'yı güvenilir bir ortak olduğuna ikna etmesi gerektiğini de vurguladı.
Gazeteye göre Colani, Suriye'de askeri üslerini korumada stratejik çıkarı olan Rusya ile yeni bir ilişki kuruyor gibi görünüyor.
Colani, "Tüm taraflara bu askeri varlığın Suriye'nin yasal çerçevesiyle uyumlu olması gerektiğini bildirdik," dedi.
Yeni anlaşmaların "Suriye'nin bağımsızlığını ve güvenliğinin istikrarını sağlaması ve herhangi bir ülkenin varlığının Suriye toprakları üzerinden diğer ülkelere tehdit veya tehlike oluşturmaması gerektiğini" de sözlerine ekledi.
Savaş sonrası Suriye'de Rusya'nın nasıl bir rol oynayacağı hâlâ belirsiz. Ancak Colani, Moskova'nın on yıllardır Suriye ordusuna silah sağladığını belirtti.
Colani, ülkesinin gelecekte Rusya veya diğer ülkelerin desteğine yeniden ihtiyaç duyabileceğini ima etti.
Colani, "Şu ana kadar, çoğunlukla Rusya'da üretilen Suriye silahlarını değiştirmek için başka ülkelerden teklif almadık. Rusya, Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi. Suriye'nin silahları tamamen Rus yapımı. Suriye'nin yıllardır bağımlı olduğu birçok gıda ve enerji anlaşması var. Bu Suriye çıkarlarını dikkate almalıyız," ifadelerini kullandı.