Financial Times gazetesi, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının Çin'de faaliyet gösteren yabancı şirketler üzerinde 'çifte darbe' etkisi yarattığını bildirdi.

YDH - Financial Times gazetesi, ekonomistlere dayandırdığı haberinde, Pekin ile Washington arasındaki ticaret savaşının uluslararası iş dünyasını ciddi ölçüde etkileyebileceğini yazdı.
Gazeteye göre, bu durum özellikle Çin'de faaliyet gösteren yabancı şirketler için çifte bir darbe riski yaratıyor.
Gazete, Çin GenelGümrük İdaresi'nin istatistiklerine ve kendi hesaplamalarına atıfta bulunarak, Çin'in toplam ticaret hacminin neredeyse üçte birinin yabancı şirketler ve ortak girişimler tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Resmi istatistiklere göre, 2024 yılında Çin'in ihracatının dörtte birinden fazlası (toplam değeri yaklaşık 980 milyar dolar) tamamen veya kısmen yabancı sermayeli şirketlere (Pekin'in "yabancı yatırımlı işletmeler" olarak adlandırdığı) ait.
İthalatın ise üçte birinden fazlası, yaklaşık 820 milyar dolar değerinde, yine bu şirketler tarafından yapılıyor.
Geçen yıl dolar bazında bu şirketlerin toplam ticaretteki payı yüzde 29,6 oldu.
Financial Times, Apple ve Tesla gibi büyük Amerikan şirketlerinin yanı sıra çok sayıda küçük üreticinin Çin'i bir üretim üssü olarak kullandığını belirtiyor.
Diğerleri ise gelecekte ihraç etmeyi planladıkları ürünler için Çin'den hammadde veya bileşen ithal ediyor.
Ekonomistlere göre, ticaret savaşı nedeniyle yabancı şirketler aynı mallar için hem Amerikan hem de Çin gümrük vergilerini artırılmış oranlarda ödeme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
ABD, Çin ithalatına yüzde 145 oranında gümrük vergisi uyguladı ve bu oranı yüzde 100 daha artırma tehdidinde bulunmuştu. Çin ise buna yüzde 125 oranında kendi gümrük vergileriyle karşılık vermişti.
Hong Kong Üniversitesi Asya Küresel Enstitüsü Direktörü Heywai Tang, yabancı firmaların Çin pazarında gerçekten de dışlandığını belirterek, "Eğer [malları] ithal ediyorlarsa, Çin gümrük vergilerini ödüyorlar. [Bunları] ABD'ye geri ihraç ettiklerinde ise Amerikan gümrük vergilerini ödüyorlar. İki darbe alıyorlar," diye açıkladı.
Walmart dahil olmak üzere Amerikan perakendecilerine satılan mutfak gereçleri ve ev eşyaları üreten Çinli Velong Enterprises şirketinin genel müdürü Jacob Rothman, bu durumu doğruladı.
Şirket, Amerikan Eastman'dan tritan (bir tür plastik) ithal ediyor. Rothman, "Bu malzemeyle üretilen ürünlerde çifte gümrük vergisine tabi oluyoruz. Bir kez malzeme ithalatında, ikinci kez ise bitmiş ürün ihracatında," dedi.
Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, Çin'de Amerikan olmayan ancak ABD'den kaynaklara dayanan yabancı şirketlerin de faaliyet gösterdiğini ve "bu nedenle onların da zarar gördüğünü" kaydetti.
Hart'a göre, Çin Ticaret Bakanlığı bazı sektörlerdeki şirketleri gümrük vergilerinden muaf tutma olasılığını değerlendiriyor.
Financial Times, ülkede belirli alanlardaki işletmeler için zaten kolaylıklar bulunduğunu da ekliyor.
23 Nisan'da Trump, Çin için "önemli" bir gümrük vergisi indirimi duyurdu, ancak oranın sıfır olmayacağını belirtti.
The Wall Street Journal'ın haberine göre, gümrük vergilerinin yüzde 50 ila 65 arasına düşürülmesi seçeneği değerlendiriliyor.
Gazete, ABD'nin bu kararı Çin ile ilişkilerdeki gerilimi azaltmak amacıyla aldığını yazdı.