HTŞ rejimi, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderliğinin federalizm ve ayrılıkçı adımlarını kınadı. Rejim, bu eylemlerin Suriye'nin birliğini ve toplumsal dokusunu tehdit ettiğini belirterek, SDG ile mart ayında imzalanan entegrasyon anlaşmasına uyulması çağrısı yaptı.

YDH - Heyet Tahrir eş-şam (HTŞ) rejimi Suriye Demokratik Güçleri (SDG) liderliğinin federalizm çağrıları ve sahada ayrı bir yapı oluşturma çabalarını kınayarak, bu adımların Suriye'nin toplumsal dokusunu ve birliğini tehdit ettiğini belirtti.
Rejimden yapılan açıklamada, SDG'nin bu tutumunun, rejim lideri Ebu Muhammed el-Colani (şimdiki adıyla Ahmed eş-Şaraa) ile SDG arasında mart ayında imzalanan bir anlaşmanın ruhuna aykırı olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Colani ve SDG liderliği arasındaki son anlaşmanın "kapsamlı bir ulusal çözüme yönelik olumlu bir adım" olduğu belirtildi.
Ancak, bazı bölgelerde demografik değişime işaret eden uygulamalardan endişe duyulduğu ifade edildi. Bu uygulamaların Suriye'nin toplumsal dokusunu tehdit ettiği ve kapsamlı ulusal çözüm fırsatlarını zayıflattığı kaydedildi.
Açıklamada, anlaşmanın "özel veya dışlayıcı projelerden uzak, birleştirici ulusal ruhtan kaynaklanan yapıcı bir adım" olduğu vurgulandı.
Rejim, federalizm veya özerk yönetim gibi isimler altında, kapsamlı ulusal uzlaşı olmadan ayrılıkçı bir gerçeklik dayatma veya ayrı yapılar oluşturma girişimlerini açıkça reddettiğini bildirdi.
Bunun yanı sıra HTŞ rejimi, Suriye'nin toprak ve halk olarak birliğinin "kırmızı çizgi" olduğunu belirtti.
Bunun herhangi bir şekilde aşılmasının ulusal saftan çıkmak ve Suriye'nin birleştirici kimliğine zarar vermek anlamına geleceği uyarısında bulunuldu.
SDG'nin kontrolündeki bölgelerde Suriye devlet kurumlarının işleyişinin engellenmesi, vatandaşların hizmetlere erişiminin kısıtlanması ve ulusal kaynakların devlet çerçevesi dışında tekelleştirilerek kullanılması gibi eylemlerin bölünmeyi derinleştirdiği ve ulusal egemenliği tehdit ettiği vurgulandı.
Suriye riyaseti, SDG liderliğinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki karar alma süreçlerini tekeline almasını reddetti.
Tüm Kürtlerin ve Suriye halkının tüm bileşenlerinin haklarının, tek bir Suriye devleti çerçevesinde, tam vatandaşlık ve kanun önünde eşitlik temelinde güvence altında olduğunu ve korunduğunu belirtti.
Bunun için herhangi bir dış müdahaleye veya yabancı vesayetine gerek olmadığı ifade edildi.
Rejim, anlaşmanın ortaklarını, başta SDG olmak üzere, imzalanan anlaşmaya samimiyetle bağlı kalmaya çağırdı.
Suriye'deki çözümün ancak Suriyeli ve kapsamlı bir ulusal çözüm olabileceği bir kez daha teyit edildi.
Colani, 10 Mart'ta SDG komutanı Mazlum Abdi ile bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma, SDG'nin en geç bu yıl sonuna kadar devlet kurumlarına entegre olmasını ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasını öngörüyordu.