İsrail medyası, İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in başkanı Ronen Bar'ın 15 Haziran'da görevinden ayrılacağını bildirdi.

YDH- Times of Israel'de yer alan habere göre, İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'in başkanı Ronen Bar, yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufanı Operasyonu’nu önlemedeki “başarısızlığın” sorumluluğunu üstlenerek 15 Haziran'da görevinden ayrılacağını duyurdu.
Site, Bar'ın bu kararının, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun “tavsiyesiyle” geçen ay kabinenin oybirliğiyle aldığı görevden alma kararının ardından yaşanan “hukuki mücadele” sürerken gelmesine dikkat çekti.
Bar, öldürülen Şin Bet görevlilerinin “anma” töreninde yaptığı konuşmada, "Yıllardır birçok cephede mücadele eden kurumumuz, 7 Ekim'de erken uyarı vermekte başarısız oldu. Tüm sistemler çöktü" ifadelerini kullandı. "Kurumun başı olarak bu sorumluluğu aldım" diyen Bar, istifasını bu sorumluluğun bir gereği olarak açıkladı.
Bar, görevden alınmasının “siyasi motivasyonlu” olduğunu iddia ederek, Netanyahu'nun Şin Bet'in “bağımsızlığını” zayıflatmaya çalıştığını öne sürdü. Son olarak verdiği ifadede Bar, Netanyahu'nun kendisinden “yargıya değil, doğrudan başbakana sadakat” talep ettiğini ve kurumun yetkilerini kötüye kullanmaya çalıştığını belirtti. Netanyahu ise bu iddiaları pazar günü sunduğu karşı ifadede reddetti.
Bar, "Bu mücadele benimle değil, haleflerimin bağımsızlığıyla ilgili" dedi ve görevi devretmek için 15 Haziran'a kadar Yüksek Mahkemeyle işbirliğine devam edeceğini ekledi.
İsrailli muhalefet liderleri, Bar'ın kararını "sorumluluk örneği" olarak nitelendirdi. Muhalefet Lideri Yair Lapid, "Sorumluluk böyle alınır" derken, Ulusal Birlik Partisi Lideri Benny Gantz, Bar'ın savaş dönemindeki “çabalarını” takdir etmekle birlikte, 7 Ekim'in siyasi sorumlularının da “hesap vermesi” gerektiğini vurguladı.
Buna karşılık Netanyahu yanlıları Bar'ı sert dille eleştirdi. Likud Milletvekili Ariel Kallner, Bar'ı "yasa dışı" olmakla suçlayarak "derin devletle mücadele daha yeni başlıyor" ifadelerini kullandı. Aşırı sağcı Noam Partisi'nden Avi Maoz ise "İstifa etmedin, seni görevden aldılar" diyerek Bar'ın açıklamasını “küçümsedi.”