Trump yönetimi döneminde başlatılan Yemen operasyonları, Pentagon ve CENTCOM’un askeri kayıplardaki sorumluluğu birbirine atarak kamuoyunu yanıltmasıyla, ABD’nin savaş politikalarındaki kurumsal acziyetini gözler önüne serdi.

YDH- New York merkezli The Intercept platformunun haberine göre, ABD, Yemen’e karşı yürüttüğü hava saldırılarının bilançosunu kamuoyundan gizliyor.
The Intercept’in ulaştığı resmi kaynaklara göre, Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ve Beyaz Saray, Amerikan askerlerinin bu operasyonlardaki can kayıplarına ve yaralanmalarına dair bilgi vermekten kaçınıyor.
Kaliforniya milletvekili Ro Khanna, The Intercept’e yaptığı açıklamada, yönetimin bu konuda şeffaf olması gerektiğini vurguladı.
Khanna, “Yemen’e yönelik saldırılarda hayatını kaybeden ya da yaralanan ABD askerlerinin sayısı kamuoyuyla paylaşılmalı. Yemen’deki yetkisiz saldırılardan dolayı yönetimi sorumlu tutmak için çalışıyorum.” dedi.
Deniz kazası ve askeri kayıplar gizleniyor
Bu hafta içinde USS Harry S. Truman uçak gemisinden havalanan bir F/A-18 Super Hornet savaş uçağı, Kızıldeniz’e düştü.
Donanma tarafından yapılan açıklamada, geminin Ensarullah saldırısından kaçınmak amacıyla ani bir manevra yaptığı ve bu sırada uçağın denize çakıldığı belirtildi.
Olayda bir denizci yaralanırken, yaklaşık 60 milyon dolarlık uçak kaybedildi.
Washington temsilcisi Pramila Jayapal, The Intercept’e verdiği demeçte, “Bu trajik kaza, askerlerimizin gereksiz bir savaşın ortasında bırakıldığını bir kez daha ortaya koyuyor,” dedi.
Jayapal, Trump döneminde başlatılan operasyonların anayasal dayanağının olmadığını savunarak, Kongre’nin savaş yetkilerini devreye sokması gerektiğini söyledi.
CENTCOM ve Pentagon sorumluluğu birbirine atıyor
The Intercept’in Pentagon’a yönelttiği “askeri kayıplar” sorusu yanıtsız kaldı.
Pentagon yetkilileri sorumluluğu CENTCOM’a atarken, CENTCOM ise Beyaz Saray’ı işaret etti.
Beyaz Saray Basın Sekreter Yardımcısı Taylor Rogers ise bilgi taleplerine yanıt vermedi.
The Intercept’e göre, bu tutum, Biden yönetiminin önceki dönemlerdeki şeffaflık politikasıyla çelişiyor.
Zira geçtiğimiz yıllarda, CENTCOM ve Pentagon, Orta Doğu’daki saldırılarla ilgili detaylı açıklamalar yapıyor; saldırı sayıları, ülke dağılımları ve yaralı bilgilerinin yanı sıra, sivil yüklenici ölümleri bile paylaşılıyordu.
'Kamuoyu bilgilendirilmiyor'
Just Foreign Policy adlı düşünce kuruluşundan Erik Sperling, The Intercept’e yaptığı değerlendirmede, yönetimin kamuoyuna bilgi vermemesinin anayasal sorumluluklardan kaçınma anlamına geldiğini belirtti:
“Trump, seçim kampanyasında barış yanlısı olacağını vadetmişti. Ancak şimdi Kongre onayı olmadan havadan savaş yürütülüyor. Kamuoyu, bu savaşın gerçek etkilerini bilmiyor”.
Pentagon ise yalnızca şu açıklamayla yetindi:
“Bu tür bilgiler, muharip komutanlık seviyesinde takip edilmektedir.”
Ancak CENTCOM’dan net bir açıklama gelmediği gibi, askeri kayıpların bilançosu da hâlâ bilinmiyor.