Neoconlar yeni operasyon için kongreye başvurmadı

img
Neoconlar yeni operasyon için kongreye başvurmadı YDH

Newyorker Dergisi yazarı Seymour M. Hersh, ABD’nin yeni Ortadoğu stratejisini değerlendirdiği makalesinin son bölümünde Amerikan Kongre’sinin yürütülen gizli operasyondan haberdar edilmediğini savunuyor.




YDH-Newyorker Dergisi yazarı Seymour M. Hersh, ABD’nin yeni Ortadoğu stratejisini değerlendirdiği makalesinin son bölümünde Amerikan Kongre’sinin yürütülen gizli operasyondan haberdar edilmediğini savunuyor:

 

Yeniden Yönlendirme -5

 

Kongre’ye açıklama

 

Bush hükümetinin Kongre’ye bildirilmeyen örtülü operasyonlara güvenmesi ve gündemi şüpheli aracılarla çalışması Washington’da tarihin başka bir dönemecinin hatırlanmasına neden oldu. 20 sene önce Reagan hükümeti yasa dışı bir şekilde Nikaragua’daki gerillaları finanse etmek için İran’a gizlice silah satışlarını yürütmüştü. İran kontra olarak bilinen bu olayda Suudi Arabistan’ın parası da kullanılmıştı. Olayın aktörleri arasında bulunan Prens Bender ve Elliott Abrams bugün de aktif durumda.

 

İran-Kontra iki yıl önce “öğrenilen dersler” tartışmasının konusu olmuştu. Abrams’ın başkanlığını yaptığı tartışma toplantısında bu programın Kongre’ye haber verilmeden yürütüldüğü açıklandı. Burada dostlarınıza güvenemeyeceğiniz ve CIA’nın tamamen işin dışında kalması gerektiği öğrenilmişti. Bir de üniformalı askerlere güvenilmeyeceği ve bu işin başkan yardımcısı Cheney’nin ofisinden yürütülmesi kararlaştırılmıştı. İran kontra skandalının yansımaları Negroponte’nin ulusal istihbarat direktörlüğünden istifasında bir etken olmuştu.

 

Negroponte, Hondras büyükelçisi iken yaşamış olduğu deneyimi tekrarlamak istemedi. Negroponte hiçbir şekilde Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kayıt dışı operasyon yapmaması gerektiğini ve gizli CIA operasyonlarında da Başkan’ın yazılı olarak Kongre’ye bildiri göndermesi gerektiğini savunuyor. Negroponte, hükümeti olumlu yönde etkileyebileceğine inandığı için Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görevde kaldı.

 

Negroponte Beyaz Saray’ın politik hedeflerini paylaşmaktaydı; ancak kurallara göre oynamak istiyordu. Bütün dünyada birçok görevde kullanılan çok fazla kara para olduğunu söylemekteydi. Eski bir istihbarat görevlisi ve emekli dört yıldızlı generale göre milyarlarca doların hesabının sorulmadığı Irak’taki bütçe kaosu bu tür kara para işlemlerinin aracı olmakta.

 

Eski bir Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi bütün bunların İran kontra skandalı ile ilgili olduğunu belirterek Konge’nin ve Ulusal Güvenlik Kuruluşu’nun ABD-Suudi Arabistan operasyonları konusunda bilgilendirilmediğini ve de CIA’nın bu operasyonların amatörce yapıldığını düşündüğünü söyledi.

 

Geçen kasım ayında Kongre Araştırma Servisi bir rapor yayınlayarak CIA ve askeri faaliyetlerin çok girift hale geldiğini bildirdi. Senatör Jay Rockefeller'in başkanlığını yaptığı Senato İstihbarat komitesi de Savunma Bakanlığı istihbarat faaliyetleri konusunda 8 Mart’ta bir oturum düzenledi.

 

İstihbarat komitesinin üyesi olan Demokrat Parti Oregon Senatörü Ron Wyden bana şunu söyledi: “Bush hükümeti sürekli yasal zorunluluklarını ihlal ediyor ve istihbarat komitesine bilgi vermeyi reddediyor. Sürekli onlara güvenmemi istiyor ama benim için hükümete güvenmek çok zor!”