İsrail, Batı Şeria’daki Ariel yerleşiminde ilk kez bağımsız bir haham mahkemesine resmî statü verirken, hukuk otoritesini ve dini hizmetleri işgal altındaki topraklara taşıyor. Uzmanlar, bu adımı uluslararası hukuka aykırı “kademeli ilhak” sürecinin yeni bir aşaması olarak değerlendiriyor.

YDH- İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da ilk kez bağımsız bir haham mahkemesi kurarken, “emsalsiz” olarak tanımlanan yeni yerleşim genişletme planları da gündeme geldi.
İsrail’in Batı Şeria’daki Ariel yerleşim biriminde bulunan haham mahkemesi sözcüsü, mahkemenin “bağımsız bir mahkeme olarak resmî statü kazandığını” İsrail merkezli Times of Israel internet sitesine açıkladı.
Haberde, bunun “İsrail’in Batı Şeria’da ilk kez sivil bir mahkeme kurması” anlamına geldiği belirtilirken, Haham Mahkemesi tarafından yayımlanan bildiride bu adımın “dini hizmetler üzerindeki egemenliği güçlendirmeyi hedeflediği” ifade edildi.
Sefarad Başhahamı David Yosef, “Buraya bugün yerleşimleri güçlendirmek için geldik” derken, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise mahkemenin kurulmasının “buradaki İsrail hakimiyetini pekiştireceğini” savundu.
Times of Israel, İsrail haham mahkemelerinin “yargının bir parçası olduğunu ve boşanma, İsraillilerin Yahudi statüsü ve Yahudiliğe geçiş gibi geniş yetkilere sahip bulunduğunu” aktardı.
Habere göre Ariel Mahkemesi, daha önce Petah Tikva yerleşimindeki Haham Mahkemesi’nin bir şubesi olarak faaliyet yürütüyordu.
Öte yandan, bu adıma tepki gösteren eleştirmenler, “yetki ve sivil hizmetlerin işgal altındaki bölgelere devrinin uluslararası hukuk tarafından yasaklandığını” belirterek, sürecin “kademeli ilhakın” bir parçası olduğunu ileri sürdü.
Konuyla bağlantılı olarak, İsrail’in Kanal 7 televizyonu, İsrail Planlama Konseyi’nin Batı Şeria’daki Ganei Modi’in yerleşim biriminde 150’si “emsalsiz bir planın parçası” olmak üzere toplam 267 konut inşasını içeren bir projeyi ilk kez görüştüğünü duyurdu.
Kanalın aktardığı bilgilere göre, 2025’in başından bu yana İsrail Yüksek Planlama Konseyi, bu hafta onaylanması beklenen projelerle birlikte toplamda 19 bin 647 konutluk inşaat planını ilerletmiş durumda.
Bu sayı, “tüm zamanların rekoru” olarak nitelendiriliyor.