İsrail’in Kuneytra’daki işgali 6 bin hektar tarım arazisini kapattı

img
İsrail’in Kuneytra’daki işgali 6 bin hektar tarım arazisini kapattı YDH

İsrail’in Kuneytra’daki askeri üsleri nedeniyle yaklaşık 6 bin hektar tarım ve mera alanı sivillerin kullanımına kapandı. Bölge halkı, elektrik ve su kesintileri nedeniyle temel hizmetlerden mahrum kalırken, HTŞ'nin pasifliği ve işgalcilerle işbirlikçiliği yüzünden, Kuneytra'daki yetkililer uluslararası toplumu işgalin durdurulması için göreve çağırıyor.




YDH- Kuneytra Vali Yardımcısı Muhammed el-Said, İsrail işgal güçlerinin Güney Suriye’de inşa ettiği askeri üsler ve gerçekleştirdiği ihlallerin, bölgedeki yaklaşık 6 bin hektar tarım arazisi ve mera alanını sivillerin kullanımına kapattığını açıkladı.

Anadolu Ajansı’na konuşan el-Said, İsrail’in 1974 Ateşkes Anlaşmasıyla belirlenen tampon bölge sınırları içinde, Kuneytra’nın kuzeyinden Yarmuk Havzası’na kadar uzanan bölgede sekizden fazla askeri üs kurmasının anlaşmanın açık bir ihlali olduğunu söyledi.

İsrail’in bu ihlallerinin, yaklaşık 6 bin hektar tarım ve mera arazisinin sivil halkın kullanımından mahrum bırakılmasına yol açtığını aktaran el-Said, özellikle hayvancılıkla geçinen birçok ailenin geçim kaynaklarını kaybettiğine dikkat çekti.

İsrail’in, Kuneytra’daki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarını Hizbullah ve İran güçlerinin varlığına dayandırarak meşrulaştırmaya çalıştığını söyleyen vali yardımcısı, bu iddiaların gerçek dışı olduğunu ve bölgenin Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütünün sözde 'içişleri bakanlığına' bağlı güvenlik birimlerinin kontrolü altında bulunduğunu vurguladı.

Kuneytra Valiliği’nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun İsrail’in tarım arazilerini işgali ve ev yıkımları gibi devam eden ihlaller olduğunu belirten el-Said, bu durumun sivillerin günlük yaşamını zorlaştırdığını ve psikolojik olarak olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ayrıca, İsrail’in bu ihlallerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlatan el-Said, uluslararası toplumu İsrail işgal güçlerinin bölgedeki faaliyetlerine karşı sorumluluk almaya çağırdı.

El-Said, devam eden elektrik kesintilerinin bölgedeki hizmetlerin sürekliliğini tehlikeye attığını, özellikle elektrikle çalışan su kuyularının devre dışı kalmasının su, iletişim ve temel hizmetlerin aksamasına yol açtığını söyledi.

Vatandaşların temel talebinin elektrik şebekelerinin onarılması, kesintisiz elektrik sağlanması ve su hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi olduğunu belirten el-Said, bu taleplerin karşılanmasının halkın yerinden edilme tehdidine karşı direnmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

Daha fazla okuyun: Kuneytra'da İsrail yangını büyüyor; HTŞ İsrail ile pazarlık masasında