Suriye'de siyasi otoritenin parçalı yapısı, yerel düzeydeki güvenlik sorunlarını daha da karmaşık hale getirirken, toplumsal kutuplaşma ve mezhepsel gerilimlerin önümüzdeki dönemde yeni çatışmalara zemin hazırlayabileceğinden endişe ediliyor.

YDH- Suriye'de, özellikle Dürzi nüfusun yoğunlukta olduğu güneydeki Süveyda kentinde mezhepsel şiddetin tırmanıyor.
El-Cezire muhabiri Zeyna Hodur’un Süveyda’dan aktardığına göre, Suriye'de 8 Aralık'tan sonra yönetime getirilen Heyet Tahrir eş-Şam örgütü Batılı ülkeler tarafından tanınmış olsa da, örgütün silahlı unsurlarının bölgede sivil katliamlar gerçekleştirmesi ve tekfirci ideolojiyle hareket etmesi Suriye’deki mevcut kırılgan yapının daha da derinleşmesine neden oluyor.
Ülkede halen birleşik bir ordu yapılandırılamamış durumda; askeri güçler farklı bölgelerde birbirinden bağımsız hareket ediyor.
Kuzeydoğuda Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), ülke topraklarının yaklaşık %25’ini kontrol ederken, güneyde Bedevi kabilelerin, HTŞ yapılanmasına entegre olup olmayacakları belirsizken, silahlı çatışmalara girdiği bildiriliyor.
Süveyda’daki gelişmeleri değerlendiren insan hakları aktivisti Sadi Harun, rejimin yaşanan olaylara karşı sorumluluk üstlenmekten kaçındığını belirterek, “Bu tür mezhepsel gerilimlerin sürekli tekrarlanması, adaletin yokluğunun ve devletin görevlerini yerine getirmemesinin doğrudan bir sonucudur,” dedi.