+972 Magazine ve Local Call tarafından yapılan araştırma, İsrail ordusunun Gazze’de “çift vuruş” olarak bilinen saldırıları standart bir prosedür olarak benimsediğini ortaya koydu. İsrailli ordu kaynakları ve Filistinli görgü tanıklarının ifadelerine dayanan habere göre ordu, ilk bombardımanın ardından bölgeye yaklaşan kurtarma görevlilerini, sağlık ekiplerini ve sivilleri kasten hedef alarak yaralılara müdahaleyi engelliyor.

YDH - +972 Magazine ve Local Call tarafından yürütülen ve İsrailli ordu kaynaklarının yanı sıra Filistinli görgü tanıklarının ifadelerine dayanan kapsamlı araştırma, İsrail ordusunun Gazze’deki saldırılarında dehşet verici bir yöntemi sistematik olarak kullandığını gözler önüne serdi.
“Çift vuruş” (double tap) olarak bilinen bu taktiğe göre ordu, bir hedefi bombaladıktan sonra, enkaz altındaki yaralıları kurtarmak için bölgeye gelen sağlık görevlilerini, sivil savunma ekiplerini ve sivilleri ikinci bir saldırıyla kasten hedef alıyor.
Bu yöntemin amacı, yaralılara müdahaleyi engelleyerek ölü sayısını artırmak olarak belirtiliyor.
Geçen hafta kuzey Gazze’de evi bombalanan 35 yaşındaki Hala Arafat’ın enkaz altından “Kurtarın beni, gücüm kalmadı,” feryatları bu taktiğin son kurbanlarından biri oldu.
İlk bombardımandan sonraki sekiz saat boyunca, bölgeye yaklaşmaya çalışan herkese İsrail dronları tarafından ateş açıldı.
Arafat, yardım ulaşamadığı için yedi çocuk dâhil 13 aile üyesiyle birlikte hayatını kaybetti.
İsrailli ordu kaynakları da doğruladı
Araştırma kapsamında konuşan İsrailli ordu kaynakları, “çift vuruş” yönteminin standart bir prosedür haline geldiğini doğruladı.
Özellikle “hassas olmayan” hava saldırılarında, hedefin vurulup vurulmadığından emin olunamadığı durumlarda bu taktiğe başvurulduğu ifade ediliyor.
Böylece enkaz altındaki yaralıların kurtarılması engellenerek, hedefin yaralanma, boğulma veya açlık gibi sebeplerle ölmesi garanti altına alınmaya çalışılıyor.
İsrail ordusunun Güney Komutanlığındaki saldırı koordinasyon odalarında görev yapmış kaynak, ordunun bu uygulamanın enkaz altında mahsur kalan onlarca, hatta yüzlerce sivil ve kurtarma görevlisi için ölüm fermanı olduğunu bildiğini söyledi.
Kaynak, “Üst düzey komutanın vurulduğu saldırıdan sonra, kurtarma çabalarını engellemek için ikinci saldırı yapılır. İlk müdahale ekipleri, kurtarma timleri; onları öldürürler. Üzerlerine tekrar saldırırlar,” diye konuştu.
Üst düzey komutanlara dönük suikastlarda sistematik yöntem
Bu taktik sadece belirsiz hedeflere karşı değil, aynı zamanda Filistinli direniş örgütlerinin üst düzey isimlerine yönelik suikastlarda da kullanılıyor.
Kasım 2023’te Hamas komutanı Ahmed Gandur’un öldürüldüğü saldırıya katılan ikinci kaynak, ilk bombardımanın ardından yakındaki evden çıkan ve yaralılara yardım etmeye çalışan insanların vurulduğunu belirtti.
Kaynağa göre bu kişilerin Hamas’la bağlantılı olduğuna dair “hiçbir kanıt” yoktu.
Temmuz 2024’te Hamas’ın askeri komutanı Muhammed Dayf’e yönelik suikast girişiminde de İsrail ordusu, kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasını engellemek için aynı noktayı defalarca vurduğunu basına sızdırmıştı.
Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan askeri kaynaklar, ilk saldırının ardından “bölgenin etrafında ateşten kuşak oluşturmak” için ek saldırılar yapıldığını kabul etti.
Sivil Savunma yetkilisi Dr. Muhammed el-Murir, o saldırıda bir meslektaşının gözlerinin önünde yanarak can verdiğini anlattı:
“Onu diri diri yanarken izledik. Ateş onu yutarken biz birkaç metre ötede hiçbir şey yapamadan duruyorduk.”
Okullar ve kamplar da hedef alınıyor
“Çift vuruş” taktiği, yerinden edilmiş sivillerin sığındığı okullara ve kamplara yönelik saldırılarda da yaygınlaştı.
Mayıs ayında Cibaliya’daki kız okuluna yapılan saldırının ardından bölge sakinleri, ordunun yanan çocukları kurtarma çabalarını engellemek için aynı noktayı tekrar vurduğunu bildirdi.
Görgü tanığı, “Yaralıları ambulansa götürebilecekken ordu, kurtarma görevlilerinden birini arayarak ‘Okulu terk edin, tekrar bombalayacağız’ dedi. İkinci bombardımandan sonra hâlâ hayatta olanlar da öldü,” ifadelerini kullandı.
Uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul edilen bu saldırılar sonucunda savaşın başından bu yana çok sayıda sağlık ve sivil savunma görevlisi hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü, mayıs ayına kadar Gazze’de ambulanslara yönelik 180 saldırı belgeledi. Gazze Sivil Savunma Teşkilatı ise ocak ayında yaptığı açıklamada 99 personelinin öldürüldüğünü duyurmuştu.
İsrail ordusu sözcülüğü ise iddialara yönelik yaptığı açıklamada, “İsrail ordusunun kurtarma ve sağlık personelini kasten hedef aldığı iddiaları asılsızdır ve her türlü temelden yoksundur,” ifadelerini kullandı.
Daha Fazlasını Okuyun
El-Ezher, İsrail'i kınayan açıklamasını daha sonra sildi
İngiliz doktor: İsrail, siviller üzerinde hedef talimi yapıyor