Cheney'nin Mısır ziyaretinde Allavi de bulundu

img
Cheney'nin Mısır ziyaretinde Allavi de bulundu YDH

SAAF-ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Mısır ziyareti sırasında Irak eski Başbakanı İyad




SAAF-ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Mısır ziyareti sırasında Irak eski Başbakanı İyad Allavi’nin de bulunduğu açıklandı.

 

Özellikle Körfez ülkelerine ait medya kuruluşları, Irak eski Başbakanı İyad Allavi’nin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin bölge ülkelerine yaptığı geziyle eş zamanlı olarak Mısır’da bulunmasını ABD ve Arap yönetimlerinin Maliki hükümetini devirip yerine İyad Allavi başbakanlığında yeni bir hükümet kurma girişimi olarak değerlendiriyor.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonuna bir demeç veren Kuveyt Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Abdullah eş-Şayci, Arap ülkelerinin, özellikle de Körfez ülkelerinin Nuri el-Maliki hükümetine sıcak bakmadığını ve bu hükümetin devrilmesini desteklediklerini belirtti.

 

Hükümeti oluşturan bazı grupların çekildiğine değinen Kuveytli akademisyen, “bize ulaşan haberlere göre ABD’li ve Arap yetkililerin Kahire’de yaptıkları toplantılara Irak eski Başbakanı İyad Allavi de katıldı. Burada Maliki hükümetine Sünnilere yönelik mezhepçi saldırıları önlemesi için bu ayın sonuna kadar süre verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Eğer bu gerçekleşmezse, Maliki hükümetinin devrilmesi ve İyad Allavi başbakanlığında bir ulusal kurtuluş hükümeti kurulması için güçlü ve açık bir talepte bulunulacak. Bu konuda Arap dünyası, özellikle de Körfez’deki Arap ülkeleri arasında anlaşma sağlanmış gözüküyor” dedi.

 

ABD’nin İran’la Irak konusunda müzakere yapma isteğinin Irak’ta yaşanan bunalımlardan kaynaklandığını belirten Kuveytli akademisyen, İran’ın bu müzakereler sırasında Maliki hükümetini kurtarmaya çalışacağını belirtti.