Halilzad: Maliki hükümeti ABD eliyle değiştirilmeyecek

img
Halilzad: Maliki hükümeti ABD eliyle değiştirilmeyecek YDH

SAAF-ABD’nin BM daimi temsilcisi Zalmay Halilzad, BM’nin Irak’taki ulusal uzlaşma çabalarına




SAAF-ABD’nin BM daimi temsilcisi Zalmay Halilzad, BM’nin Irak’taki ulusal uzlaşma çabalarına destek vererek ve komşu ülkeleri barış sürecine ortak ederek Irak konusunda daha aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

 

Bölge ülkelerinin de Irak’taki sorunun bir parçası olduğunu savunan Halilzad, İran ve Suriye ile yapılacak görüşmelerden olumlu sonuçlar almayı beklediklerini belirtti.

 

Bir gazetecinin “ABD yönetiminin Nuri el-Maliki hükümeti konusundaki sabrı tükendi mi?” şeklindeki sorusunu da cevaplayan Halilzad, “Bu sadece ABD liderlerini ilgilendiren bir mesele değil, Amerikan halkı da Irak’ta bir ilerleme sağlanmasını bekliyor. Bir ilerleme sağlanmayınca da halk kuşkusuz bir yenilmişlik duygusu yaşayacaktır” dedi.

 

Irak’taki sorunlar konusunda sadece Maliki’nin kusurlu sayılamayacağını belirten Halilzad, “Sorun tüm Irak hükümetiyle ve Irak’taki siyasi sistemle ilgilidir. Baasçıları temizleme yasasıyla anayasada yapılacak değişiklikler gibi anlaşmazlık konularında Iraklı siyasi gruplar arasında bir uzlaşma sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

 

Araplara, Kürtlere, Irak’taki tüm siyasi kesimlere siyasi meselelerde uzlaşmaları ve güvenlik sorunlarında işbirliği yapmaları için fırsat verilmesi gerektiğini belirten Halilzad, Washington’un Maliki hükümetini değiştirme konusundaki çabalarına ilişkin de “Maliki hükümeti Amerikalıların eliyle değiştirilmeyecek; bu, Irak’taki parlamenter sistemi ilgilendiren bir konudur” dedi.

 

Maliki hükümetinin Irak halkının yüzde 70’inin desteğiyle iktidarda olduğunu belirten Halilzad, hükümetin geleceği konusundaki kararı da Iraklıların vereceğini söyledi.