Allavi’den silahlı gruplarla ABD’yi uzlaştırma çabası

img
Allavi’den silahlı gruplarla ABD’yi uzlaştırma çabası YDH

SAAF-Irak’ın işgalinden sonra ABD tarafından Irak geçici hükümetine başbakan olarak atanan




SAAF-Irak’ın işgalinden sonra ABD tarafından Irak geçici hükümetine başbakan olarak atanan İyad Allavi, yakında silahlı gruplarla ve Amerikalılarla görüşeceğini açıkladı.

 

Katar’dan yayın yapan el-Cezire televizyonuna bir demeç veren el-Irakiye grubunun lideri İyad Allavi, “Yakında Bağdat’ta direnişçi taraflarla görüşeceğim” dedi.

 

Bazı silahlı grupların liderleriyle daha önce görüştüğünü belirten Allavi, “birkaç gün önce bölge ülkelerinin birinde bazı direnişçi gruplarla görüştüm; Amerikalılar onlardan Bağdat’a gelmelerini ve silahlarını bırakıp siyasi sürece katılmak ve taifeci olmayacak Irak’taki yeni siyasi durum için şartlarını müzakere etmelerini istedi” diye konuştu.

 

İyad Allavi, gelecek hafta taraflarla görüşmelerini sürdüreceğini açıkladı.

 

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin bölgeye yaptığı son ziyaretin ardından İyad Allavi’nin ABD ve Arap ülkelerinin desteğiyle Maliki hükümetini devirmeye yönelik çabalarının hız kazandığı belirtiliyor.

 

Maliki hükümetinin devrilmesi konusunda Sünni gruplarla ve Kürt ittifakıyla da temasların sürdüğü belirtilirken, Sünni gruplar ABD’nin ve bölgedeki Arap ülkelerinin de desteklediği Baasçıları temizleme yasasının değiştirilmesini, Kürt gruplar ise Kerkük konusuyla ilgili 140. maddenin uygulanmasını isteyerek Maliki hükümetine baskılarını arttırıyor.