İran ABD görüşmeleri başladı

img
İran ABD görüşmeleri başladı YDH

SAAF-İran’la ABD arasında Irak’ın güvenliği konusunda yapılması kararlaştırılan müzakereler




SAAF-İran’la ABD arasında Irak’ın güvenliği konusunda yapılması kararlaştırılan müzakereler bugün Bağdat saatiyle 10:15’te başladı.

 

Görüşmelerin açılış konuşmasını yapan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, İran-ABD görüşmelerinin başlamasında Irak’ın yapıcı rolüne değinerek görüşmelerin Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmasını umduğunu belirtti.

 

İran-ABD görüşmelerine Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubai, Irak Başbakanlık Danışmanı Sadık Rekabi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Novbid Akavi ve Hükümet Sözcüsü Ali Debbağ da katıldı.

 

Toplantıya İran heyeti adına İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi başkanlığında İran Ulusal Güvenlik Kurulu’nun Ortadoğu’dan sorumlu Genel Müdürü Rıza Emiri Mukaddem, Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Komisyonu Başkanı Emir Abdullahiyan katıldı.

 

İran ABD görüşmelerinde ABD heyetine de ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker başkanlık etti.

 

İran-ABD görüşmelerinde; Irak’ta güvenlik ve istikrarın sağlanması, ABD’nin Irak’tan çekilmesi için çekilme takvimi, İran’ın Irak’ın yeniden yapılandırılmasında oynayacağı rol, İran karşıtı Halkın Mücahitleri örgütünün Irak’taki varlığı gibi konuların gündemi oluşturduğu belirtiliyor.

 

Bir yıl önce gündeme gelen daha sonra da Baker-Hamilton raporuyla gerçekleşmesinin önemi vurgulanan İran-ABD görüşmeleri ABD yönetiminin tutumu ve ABD Başkanı George Bush’un “Yeni Irak Stratejisi” sebebiyle gerçekleşmemişti.

 

ABD’nin Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla İran yönetimine ilettiği görüşme talebi, ABD’nin 2003’ten beri sürdürdüğü Irak politikasının başarısızlığının itirafı olarak nitelendiriliyor.

 

Irak hükümetinin İran’ın Irak’taki silahlı eylemleri desteklediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söylemelerine rağmen ABD Irak’taki güvenlik bunalımında İran’ın rol oynadığını iddia ediyor.

 

İran ise Irak’taki güvenlik bunalımının ABD’nin işgalci varlığından kaynaklandığını öne sürüyor.